Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyűrűs napfogyatkozást figyelhettünk meg

Gyűrűs napfogyatkozást figyelhettünk meg

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kedvezőtlen időjárás ellenére, aki szemfüles volt, a déli órákban láthatta a gyűrűs napfogyatkozást. Ez az égi jelenség akkor jön létre, amikor a Nap látszó mérete nagyobb, mint a Holdé, így nem tudja teljesen eltakarni központi csillagunk látszó korongját. Gyöngyösön a legnagyobb bevásárlóközpont parkolójában a helyi csillagászkör is kitelepült, három távcsővel tudták megmutatni az érdeklődőknek a napfogyatkozást.

A távolban esik az eső, stábunk felett pedig éppen két felhő között bukkan ki a Nap. Hétköznapinak tűnik a kép, ám ha jobban megnézzük, mégsem az. Gyűrűs napfogyatkozást figyelhettek meg a szemfülesek. A jelenség 12 óra után kezdődött, és fél kettőkor vált el végleg a Nap és a Hold egymástól.

– A Napnak egy kis részét eltakarja a Hold. Ez az egész Nap területének körülbelül a 8%-a, amit eltakar. – mondta Varga András, a Praesepe Csillagász Kör Egyesület elnöke.

A fogyatkozás sávja Kanada északi részén, Grönland északkeleti sarkán, a sarkvidéken és Szibéria keleti részén haladt át.

Gyöngyös legnagyobb bevásárlóközpontjának parkolójába a helyi csillagász kör is kitelepült, hiszen szabad szemmel veszélyes a Napba nézni, az egyesület távcsöveivel azonban közelebb hozta a csillagokat.

– A célunk az, hogy ismertessük az égbolton való szépségeket, például most a napfogyatkozást, de van, hogy kitelepülünk a Hold első negyedekor, azért, hogy az embereknek megmutassuk azokat a csodákat, amelyeket innen, a parkolóból is lehet látni a lámpafények mellett. Ezek a Hold, a bolygók, és sok ember akkor látja először élőben ezeket az égitesteket közelebbről. – mondta Kaszab Dénes, a Praesepe Csillagász Kör Egyesület titkára.

Volt, aki maga kreált eszközt ahhoz, hogy biztonságosan láthassa a gyűrűs napfogyatkozást.

– Fel vagyunk készülve pajzzsal, hegesztőpajzzsal. – Azzal fogják figyelni? – Persze, hogyha meglátjuk, de sajnos a felhők most az utunkban vannak. – nyilatkozta Szabó Imre.

Szabó Imre egy egyszerű kartondobozhoz rögzítette a hegesztőüveget. Feleségével együtt várták már a napfogyatkozást, érdekli is őket a csillagászat.

A következő napfogyatkozás időpontja 2022. október 25-én lesz. De ezt is részlegesen fogjuk látni, bár akkor a maximális kitakarás már jóval nagyobb lesz mint a mostani, akkor a napkorong körülbelül 32%-át takarja el a Hold.


Tovább az archívumra