Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan virágzik a parlagfű

Hamarosan virágzik a parlagfű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Néhány héten belül támadhat a parlagfű. Az allergén növény elleni védekezés évtizedes múltra tekint vissza, és még most is rengeteg tennivaló van, hiszen nem csökkent sem a pollenkoncentráció, sem az allergiások száma. A gyomfelvételezések is ezekről az eredményekről tanúskodnak, hiszen Magyarországon ez a legelterjedtebb gyomnövény. A szakemberek kérik, hogy a sikeres feltérképezés és felszámolás érdekében mindenki használja a NÉBIH bejelentő rendszerét, hiszen közös érdek a parlagfű-mentesítés.

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés – ezek a tünetek nem idegenek az allergiások számára, ugyanis ha jön a száraz idő, akkor a pollenek koncentrációja is megemelkedik. A hideg tavasz ugyan késleltette a parlagfű kelését is, azonban az allergiások nem örülhetnek igazán, egy-két héten belül ugyanis utoléri magát a gyomnövény, és virágozni kezd.

– Most egyre inkább teret nyert a korábban virágzó alfaj, így a pollenszórás is egy kicsit korábban kezdődik, mint mondjuk ezelőtt 10 évvel. Éppen ezért történt az a fontos változás, hogy a június 30-i határidő törlésre került és innentől kezdve egyetlen sarokpont van, a parlagfű virágbimbó kialakulását kell megakadályozni a földhasználónak, mindegy hogy az a hónap melyik napjára esik. – mondta Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj-, és agrárkörnyezet-védelmi igazgató,

Fontos törvényváltozás továbbá, hogy ha a 30 %-ot meghaladja a parlagfű borítottsága, akkor a közérdekű védekezést el kell rendelni. Jordán László kiemelte: ha egy ellenőrzés során virágbimbós parlagfüvet észlelnek bármely területen, növényvédelmi bírságot szabnak ki, mely minimum 15 ezer forint, felső határa pedig akár 50 millió forint is lehet.

– Ne azért végezzék el a parlagfű mentesítését a földhasználók, mert félnek az ellenőrzéstől és a bírságtól, hanem azért mert a parlagfű egy allergén növény, gyomnövény, így a mezőgazdasági termelés során is kárt okoz, tehát a mezőgazdasági termelőknek is érdeke a parlagfű mentesen tartás. – mondta Jordán László.

Ha bárki észlel valahol parlagfüves területet a NÉBIH bejelentő rendszerén keresztül küldhet információt arról, hogy hol található és fotót is csatolhat hozzá, ezzel is megkönnyítve a szakemberek munkáját, hiszen közös érdek a parlagfű felszámolása.


Tovább az archívumra