Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Másodfokú hőségriasztást adtak ki

Másodfokú hőségriasztást adtak ki

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ideért az első hőhullám, éjféltől másodfokú hőségriasztás lép életbe szerda 0 óráig. Az előrejelzés szerint a hétvégén napközben akár 35 fokig is melegedhet a levegő, és helyenként még a minimumok is 20 fok felett alakulnak. A kánikula az egészséges szervezetet is megterhelheti, így érdemes több óvintézkedést megtenni szervezetünk, egészségünk védelme érdekében.

Fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Bárkinél okozhat tüneteket a kánikula, de a krónikus betegségben szenvedők, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szívpanaszokkal élők szervezete most nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Nem csak fizikai tüneteket okozhat a hőség, türelmetlenebbek, dekoncentráltabbak lehetünk, ezért fontos, hogy közlekedés közben is jobban odafigyeljünk.

Leginkább a sör fogyott a magyarok pályára lépésekor itt Gyöngyösön, az EB szurkolói a folyékony kenyeret és a bort részesítették előnyben. Dr. Nagy Éva szerint okosan is tették, a hősében kerülni kell a magasabb alkoholtartalmú italok fogyasztását.

– Ha már az ember szórakozni megy este, ugye foci EB is van, akkor csak este, esetleg sört, esetleg egy jó kis könnyű fröccsöt, de töményitalt semmi esetre se fogyasszunk. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Az alkohol és a hőség fokozza ugyanis a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, szélsőséges esetben akár össze is omolhat a vérkeringés.
Az ételekre is jobban oda kell figyelni a hőségben, és fontos, hogy kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket, amelyek megterhelik a gyomrunkat.

– Gyümölcsök, zöldségek, itt a paprika, paradicsom, uborkaszezon, friss salátát lehet belőle készíteni, egy jó gaspachot, egy hideg levest lehet belőle készíteni, itt vannak a friss gyümölcsök, hideg gyümölcsleveseket lehet készíteni. – mondta Nagy Zoltán szakácsmester.

A hőség ellen a legjobb védekezés, ha strandolunk egyet, vagy ha árnyékban, légkondicionált helyiségben maradunk.

Vannak azonban, akik hiába tartanak be minden óvintézkedést, tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket, és most nem csak a hőség miatt.

– Hirtelen megjött a meleg, előtte pedig sok eső volt, tehát a növények virágzásnak indultak, a fűfélék, a fákon a virágok, és nagyon fölerősödött az allergiaszezon. – mondta Dr. Nagy Éva.

Jelenleg a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja magas.


Tovább az archívumra