Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Meghosszabbították december 18-ig a járványügyi készültséget

Meghosszabbították december 18-ig a járványügyi készültséget

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Fél évvel, vagyis december 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány, az erről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Eredetileg tavaly december 18-ig tartott volna a készültség, azonban ezt már egyszer meghosszabbították idén június 18-ig. Az egészségügyi törvény szerint ez idő alatt a kormány többek közt korlátozhat vagy betilthat rendezvényeket, valamint újra bevezethet kötelező maszkviselést.

A szerdai ülésén döntött úgy a kormány, hogy meghosszabbítja a járványügyi készültség bevezetéséről szóló kormányrendeletet. Az erről szóló határozat június 16-án este meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor által szignózott kormányrendelet június 17-én, csütörtökön lépett hatályba.

A készültség eredetileg tavaly december 18-ig tartott, ezt már egyszer meghosszabbították idén június 18-ig, de a mostani módosítás után a rendelet csak december 18-án veszti majd hatályát.

Ez idő alatt a kormány többek között újra korlátozhat vagy betilthat rendezvényeket, korlátozhatja az üzletek működését és nyitvatartását is. Szabályozhatja a települési önkormányzat területén működő piacok, vásárok nyitva tartását. Újra meghatározhat szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat is, valamint bevezethet kötelező maszkviselést vagy vásárlási sávot. Korlátozhatja vagy megtilthatja egyes intézmények, köztük a járóbeteg-szakrendelő, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézet, valamint többek között a köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális és közművelődési intézmények látogatását is.

Ezek mellett pedig újra korlátozhatja vagy megtilthatja a belföldi, illetve Magyarország és más ország közötti személyforgalmat vagy áruszállítást.


Tovább az archívumra