Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb egyeztetés a helyreállításra váró földhivatal épülete ügyében

Újabb egyeztetés a helyreállításra váró földhivatal épülete ügyében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ismét tárgyalásokat kezdeményez az önkormányzat a Heves Megyei Kormányhivatallal a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt lévő épület helyreállításával kapcsolatban, amit a tulajdoni viszonyok nehezítenek meg. A javítások érdekében az önkormányzat még 2005-ben kezdeményezte, hogy a résztulajdonosok alakítsanak társasházat. Az állami többségi tulajdon miatt azonban a kezdeményezés nem jutott el miniszteri jóváhagyásig. 2016-ban pedig arról is tárgyalt az önkormányzat a megyei kormányhivatallal, hogy az ingatlanban lévő önkormányzati tulajdonrészt elcseréli az állami tulajdonban lévő Zrínyi utcai, volt Mezőgazdasági Szakképző Iskola ingatlanára.

A járda lezárva, évek óta nincs gyalogosforgalom a Páter-Kiss Szaléz utcának ezen az oldalán. A Kossuth utca 1. szám alatti ingatlan ügye az összetett tulajdonviszonyok miatt nem egyszerű, többféle megoldást is keresett már az önkormányzat, 2005-ben például azt, hogy a zavartalan üzemeltetés és javítások, karbantartások érdekében társasházat alapítsanak. Az elképzelést csak „tiszta” használati, tulajdoni viszonyok esetén lehetett volna megvalósítani

– Nem tudtunk társasházat alapítani, mert a tulajdonos az állam 54%-ban, 37%-ban a város, 6%-ban a Geodézia, 1%-ban az ügyvédi iroda. Társasházat kellene alapítani. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Ezt követően 2009-ben megtörtént az épület teljes geodéziai felmérése, amely alapján alapító okirat készült volna. Ám ez is meghiúsult, miután az önkormányzatnak többszöri kezdeményezésre sem sikerült asztalhoz ültetnie egyeztető tárgyalásra az épület tulajdonosait. 2016-ban felmerült, hogy az önkormányzati tulajdonrészt elcserélnék az állami tulajdonban lévő Zrínyi utca 3. alatt lévő ingatlanra. Ez azonban többek között azért hiúsult meg, mert az állam „tiszta” tulajdont akart, vagyis az önkormányzatnak előbb meg kellett volna vásárolnia a földhivatal épületében lévő két magántulajdonú irodát. A tulajdonosok azonban akkora összeget határoztak meg, amelyet az önkormányzat nem tudott kifizetni – mondta Hiesz György polgármester, aki újabb egyeztetéseket kezdeményezett az épület ügyében.

– Most ennek kapcsán írtam újra a kormányhivatal vezetőjének, hogy kezdjük újra a tárgyalásokat, kíséreljünk meg közös megoldásokat találni, ha nincs közös megoldás az ingatlancserére, ha nem tudjuk kivásárolni, akkor nézzük meg, hogy mik a legszükségesebb felújítások, tető, homlokzat, stukkók, stb, mik a veszélyesek, ezt csináltassuk meg, és tulajdoni arányban osszuk szét a költségeket. – mondta a polgármester.

Kerestük a témában a Heves Megyei Kormányhivatalt is, ők közleményben reagáltak. Mint írják: a kormányhivatal 2021. január 1-től nem vagyonkezelője az ingatlannak. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott az elmúlt években többször kezdeményezte a tulajdonviszonyok rendezését, mert jelentősebb fejlesztés kizárólag a tulajdonosok együttműködésével valósulhat meg. Európai Uniós pályázatok kiírása osztatlan közös tulajdonban lévő épületek felújítását nem tette lehetővé. A kormányhivatal saját forrásból több mint 1,5 millió forintot fordított az épület karbantartására.


Tovább az archívumra