Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Missziós kereszt Gyöngyösön

Missziós kereszt Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tavaly várták, a vírus miatt azonban csak most érkezett meg Gyöngyösre, viszont tovább marad a Missziós kereszt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma. A Szent Bertalan-templomban látható kereszten ősi magyar minták, keresztény motívumok, ereklyék láthatók. Ezen a héten zajlik a Bertalan tábor, így 100 gyöngyösi gyermek láthatja és tanulhat róla, de a héten számos érdekes programban vesznek részt a főként alsó tagozatos diákok.

A Bertalan táborban résztvevő diákok csodálják a Missziós keresztet, amely 2007-ben készült és abban az évben a Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először. Azóta a kereszt zarándokutat jár, Gyöngyösre tavaly érkezett volna, a vírus miatt azonban most, péntekig látható a Szent Bertalan-templomban.

– Ennek a keresztnek a különlegessége, hogy ereklyék vannak rajta. 30 ereklye, kis kör alakúak, és mind magyar szentnek az ereklyéje, Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, vagy egészen a huszadik századra gondolva, a vértanúk, Brenner János fiatal pap, akit éjszaka agyonvertek, beteghez kicsalták, vagy Salkházi Sára, aki a zsidókat bújtatta a rendházban, és a Dunába belelőtték. – mondta Balog Gyula, a Gyöngyösi Felsővárosi Plébánia plébánosa.

A több mint három méter magas bronz borításokkal díszített kereszt üzenete a végtelen szeretet áldozattá válása, hiszen a keresztények szerint Jézus a kereszten váltotta meg az embereket.

Balog Gyula hozzátette: Isten ajándéka a kereszt Gyöngyösnek, hiszen most zajlik a Bertalan tábor, így 100 diáknak van lehetősége megcsodálni és tanulni a szimbólumról. A legtöbb gyermek olyan családban él, ahol nincs vallási háttér, nincs jelen a mindennapokban a keresztény lelkület, viszont fontosnak tartják a keresztény értékeket. A tábor célja, hogy bemutassák Jézus szeretetét nekik.

– Húztak ki egy bibliai történetet zárt borítékban, arra készülnek egész héten, hogy azt pénteken, az utolsó kirándulós napon, a záró szentmise előtt előadják. Kézműves programjaink vannak, csapatzászlót készítenek, minden csapatnak van egy védőszentje. – mondta Labancz-Bartha Bernadett, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda hitoktató tanítója.

A táborozók ma többek között az Új Nap Egyesület bemutatóján tanulhattak a felelős állattartásról.


Tovább az archívumra