Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lassult az oltás üteme, jövő héten jöhet az újabb enyhítés

Lassult az oltás üteme, jövő héten jöhet az újabb enyhítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lassult az oltás üteme Magyarországon, így a várva-várt enyhítésekre, mint a kötelező maszkviselés megszűnésére még várni kell. A háziorvosok már csak második oltásokat adnak, a vakcinák beadását várhatóan július közepén fejezik be. A regisztráltak a kórházi oltópontokra érkezhetnek, akár időpont-egyeztetés nélkül.

Márciusban tíz nap alatt több mint félmillió embert oltottak be, az elmúlt hetekben azonban jelentősen csökkent az oltások beadásának üteme, ez a görbe is jól mutatja, hogy az ötmilliós határ átlépése óta csak lassan, fokozatosan emelkedik az átoltottság. A múlt hétvégén például két nap alatt mindössze 13 ezer fő kapta meg a vakcinát. Jelenleg közel 5 477 500 a beoltottak száma Magyarországon. A kormány csütörtökre tervezte, hogy elérjük az 5,5 millió főt, de az ekkor életbe lévő enyhítésekre úgy tűnik, még várnunk kell. Mint például arra, hogy megszűnjön a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehessen szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.

Az oltás lassulása miatt ma már a belga és finn elsőre átoltottak aránya is magasabb, és a nemzetközi adatok szerint egyre több uniós ország fog lehagyni minket az 56% körüli arányunk mellett.

Még mindig körülbelül 2,5 millió felnőtt, illetve további 500 ezer 12-18 év feletti nem oltatta be magát, pedig vakcina elegendő lenne rá.

A gyöngyösi háziorvosok hetekkel ezelőtt kaptak egy olyan levelet, amelyben az áll, hogy az oltási kampány véget ért, így ők az első oltások beadását már befejezték, július közepére pedig a második oltásokat is beadják. Mivel már kevés a regisztrált, újabb szállítmány nem is érkezik a hozzájuk, hiszen egy üvegcsében 6-10 adag oltóanyag található, azt pedig már egyszerre nem tudnák felhasználni.

Aki most regisztrál, a kórházi oltóponton kaphat vakcinát, akár előzetes időpontfoglalás nélkül is. A Bugát Pál Kórházban hétfőn 8-tól 16 óráig, kedden és szerdán 11-től este 7-ig, csütörtökön és pénteken 7-től 15 óráig, hétvégén és ünnepnapon pedig 8-tól délután 1 óráig zajlik az oltás.


Tovább az archívumra