Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A távhőárak alakulásának kérdésében a kormányzati eszközökről még vita van az állami döntéshozóknál, a szándék viszont tiszta: mérsékelni kell a távhő központi támogatását

A távhőárak alakulásának kérdésében a kormányzati eszközökről még vita van az állami döntéshozóknál, a szándék viszont tiszta: mérsékelni kell a távhő központi támogatását

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az önkormányzatok országszerte attól tartanak, hogy az elképzelés hatására jelentős áremelésre kényszerülnek a távfűtésben. Gyöngyösön azonban nem változik a távhő ára ebben a fűtési szezonban – fejtette ki legutóbbi Fórumunkban a VG Zrt. vezetője, Dorsánszki Zsolt.

Az állami intézkedés hatására a Gyöngyösön dolgozó gázmotorok állami támogatása is kevesebb lett az év elejével. 2800 lakás és további intézmények távhőrezsijére lehetne negatív hatással a támogatás mérséklése. de ebben a fűtési szezonban a városban mégsem lesz áremelés – jelentette ki Dorsánszki Zsolt.

A szakember úgy értesült, hamarosan további, 25 százalékos állami támogatáscsökkenés várható. Kedden az Országgyűlés gazdasági bizottsága kezdeményezte a távhőár hatósági árrá nyilvánítását, amelyet a nemzetgazdasági miniszter hagyhatna jóvá. Dorsánszki Zsolt, aki az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára is, úgy véli, egységes távhőár bevezetése nem lehetséges az országban, inkább helyi esetekre lebontva kellene meghatározni az árakat.

A következő képviselőtestületi ülésen kiválaszthatják a Városgondozási Zrt. új vezetőjét. Dorsánszki Zsolt szerint az általa az utóbbi egy évben irányított cég tavaly nem a látványos beruházásokra, hanem a racionális működésre koncentrált.

A cég egyik célja, hogy hatékonyabb síkosságmentesítést végezhessenek, ehhez eszközfejlesztésre lesz szükség. A VG Zrt. környezetvédelmi kutatómunkákban is részt vett, szakembereik azt vizsgálják, hogyan lehet hasznosítani a náluk fennmaradó szennyvíziszapot például tüzelőanyagként.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-02-16 )

Tovább az archívumra