Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hiába a törvény szigora, mégis egyre többen ülnek ittasan a volánhoz, legalábbis a balesetek résztvevői közül – derül ki a heves megyei közlekedésbiztonsági statisztikákból.

Hiába a törvény szigora, mégis egyre többen ülnek ittasan a volánhoz, legalábbis a balesetek résztvevői közül – derül ki a heves megyei közlekedésbiztonsági statisztikákból.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rendőrség szakembereinek feljegyzései alapján csaknem félezer baleset történt a megyében tavaly, két százalékkal kevesebb, mint 2009-ben.

A megye közútjain tavaly 29-en hunytak el karambolokban, rajtuk kívül 200 súlyos, 375 könnyű sérültet jegyeztek fel a rendőrség munkatársai összesen 457 baleset adatait áttekintve. Ebből Gyöngyös illetékességi területére jutott a karambolok bő negyede, itt 133 balesethez kellett kivonulniuk a helyszínelőknek, vagyis Eger után itt volt a legtöbb közlekedési káresemény. A balesetek okozója legtöbb esetben személygépjárművel közlekedett, de 31 esetben motorkerékpáros, illetve 43 alkalommal kerékpáros került bajba. Számottevő még a teherautók aránya, 71 esetben ilyen járművek vezetői hibáztak.

Az M3-as autópályán 3 halálos, 10 súlyos és 25 könnyű sérüléssel végződő karambol történt 2010-ben.

A sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, illetve a szabálytalan kanyarodás számít a leggyakoribb baleseti okoknak a statisztikák szerint. A baleseti okokat tekintve jellemző, hogy megnövekedett az ittasság szerepe, hiába kerül veszélybe a sofőr jogosítványa. Míg 2009-ben 55 esetben játszott szerepet az alkoholfogyasztás, addig tavaly már 60 karambol részese ivott szeszes italt, mielőtt a volánhoz ült.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-02-16 )

Tovább az archívumra