Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Heves Megyében sok a patkány észlelés

Heves Megyében sok a patkány észlelés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Heves megye az egyike azoknak a megyéknek hazánkban, ahol a legtöbb patkányt észlelik, de hasonló az adat az egerek tekintetében is – ez derül ki a most először elkészült országos patkánytérkép adataiból. Megyénkben Hatvan és Heves környékén tapasztalták a legtöbb rágcsálót, Gyöngyös azonban a kevésbé érintett városok között szerepel. Az élőlények közegészségügyi veszélyt jelentenek, de akár komoly gazdasági károkat is okozhatnak, ezért folyamatosan védekezik ellenük a város.

A harmadik helyen szerepel Heves megye azon az országos ranglistán, amit a patkányészlelések alapján készítettek. A Magyarország egyik legnagyobb biocid termékeket gyártó vállalata által készített térkép szerint megyénkben igen magas az észlelési arány, a városok tekintetében azonban Gyöngyös alulmarad Hatvan és Hevessel szemben, nálunk körülbelül fele annyi észlelést jelentettek, mint a másik két településen.

– Megnézem a gyöngyösi adatot, akkor ez a megyei adatnak kevesebb, mint a fele. Olyan adatokat produkál Gyöngyös, mint mondjuk nyugat Magyarországon több nagyváros, ahol alacsonyabb a fertőzöttség. – mondta Tóth Levente, a Bábolna Bio Kft. kommunikációs szakértője.

Tóth Levente elmondta: a legfontosabb, hogy szervezett és folyamatos legyen a patkányok elleni védekezés, ennek része a csatornahálózat állandó kezelése.

Gyöngyösön rendszeren helyeznek ki irtószereket, azonban a probléma állandó jellegű. Csak ebben az évben valamivel több mint 30 bejelentés érkezett patkányészleléssel kapcsolatban – mondta el televíziónknak Nékám Nelli településüzemeltetési menedzser.

– A félév során én azt veszem észre, hogy folyamatosak a lakossági bejelentések. Gyöngyös területéről szinte bárhonnan kapok bejelentést napi rendszerességgel. Nem látok kifejezett gócpontokat Gyöngyösön, tehát ugyanúgy a 80-as városrészben, a felsővárosi városrészben, mindenhol megtalálhatóak. – mondta Nékám Nelli, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság településüzemeltetési menedzsere.

Amennyiben valaki patkányt vagy egyéb rágcsálót észlel, az a város honlapján jelentheti a problémát.

– Ez a lakossági bejelentés azonnal továbbításra kerül a vállalkozónak, vagyis Bábolna Bio Kft. helyi megbízottjának, akik 36 órán belül megkezdik az irtást. – mondta a településüzemeltetési menedzser.

Nékám Nelli hozzátette: a legtöbb bejelentésnél a szakemberek egy-két órán belül már orvosolják a problémát.


Tovább az archívumra