Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Történelmi csúcs közelében az üzemanyagárak

Történelmi csúcs közelében az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Történelmi csúcsot is dönthetnek az üzemanyagárak. A napokban átlépte a 450 forintos lélektani határt a 95-ös benzin literenkénti ára, az emelkedés pedig nem áll meg. Utoljára 2012-ben került 454 forintba az üzemanyag, a mostani tendencia szerint ezt akár meg is döntheti a jelenlegi emelkedés. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ha pár forinttal is, de tovább növekedhetnek az üzemanyagárak, viszont komolyabb emelkedéssel már nem kell számolni.

Elérte a történelmi csúcsot a 95-ös benzin literenkénti ára. Legutóbb 2012-ben kellett ilyen drágán vásárolnunk az üzemanyagot, de könnyen lehet, hogy hamarosan új rekord születik, hiszen további emelkedésre lehet számítani.

A lélektani határ átlépésről kérdeztük Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát, aki elmondta: a Magyarországon tapasztalt üzemanyagárakat több tényező is befolyásolja, többek között a kőolaj világpiaci ára, az adók és a forint árfolyama is.

– A korábban viszonylag stabilnak mondható 50-60 dollár közötti szintről, ahol stabilizálódott az elmúlt év közepén a tapasztalt krízis után a kőolaj világpiaci ára, ebből a stabil sávból az idei év második negyedévében kilépett és folyamatosan erősödött egészen 75 dollárig az Európában mértékadó brand típusú kőolaj jegyzésára. – nyilatkozta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

De itt nincs meg állás, hiszen további áremelkedésre is lehet számítani – mondja Grád Ottó, aki hozzátette: az üzemanyag-vásárlási adatok újra a pandémia előtti időket idézik, ami befolyással lehet a további árváltozásokra.

– A nyári időszakban a kereslet növekedhet, ez némileg emelheti az árakat, elsősorban a benzinét, hiszen a magánszektor-magángépjármű alapvetően benzinközpontú. Hosszútávon mindenképpen az látszik, hogy a kőolaj világpiaci ára stabilizálódni fog, sőt akár gyengülhet is a nemzetközi prognózisok szerint. – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó szerint nagyobb növekedés nem várható, az árak remélhetőleg stabilizálódni fognak, és ezen a szinten fog mozogni a piaci szinthez mérten.


Tovább az archívumra