Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 7000 oltás szükséges még, és jöhet az enyhítés

7000 oltás szükséges még, és jöhet az enyhítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megjelent a járványügyi korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet: 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások, a családi- és magánrendezvényeken akár százan is részt vehetnek, lakodalmakon pedig 400-an is lehetnek. Védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel rendezett kulturális rendezvényekre. A legfrissebb adatok szerint alig hétezer oltás kell az enyhítésekhez, miközben tavaly szeptember eleje óta először nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon.

Tavaly szeptember 6-án fordult elő utoljára, hogy a hivatalos tájékoztatás nem jelentett újabb halálos áldozatot a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. A mai adatok szerint tegnap 32 új fertőzöttet igazoltak, az elhunytak száma azonban változatlanul 29 992 fő. A beoltottak száma 5 493 609, így tehát alig hétezer oltás szükséges az újabb enyhítésekhez, amelyeknek részletszabályai szerda késő este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Bár az oltások üteme lassult, mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, de előreláthatólag nem kell kivárni a jövő hetet, már akár a hétvégén eldobhatjuk a maszkot, csupán a kórházakban és szociális intézményekben marad kötelező.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások is, nem lesz kötelező a távolságtartás, és nem kell 10 négyzetméterenként korlátozni a vásárlók számát.

Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalmak esetén 400 főre emelkedik.

Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előre váltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra – mint például a színház vagy mozi.

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal, vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

A kormány hivatalos tájékoztatójában szerepel továbbá, hogy „az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására”, de az a közleményből nem derültek ki még a pontos részletek.

A kormány felhívta a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is jelen van Magyarországon is, és a betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet, így mindenki számára továbbra is nyitva áll a regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló. Aki pedig most regisztrál, a kórházi oltóponton kaphat vakcinát, akár előzetes időpontfoglalás nélkül is.


Tovább az archívumra