Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvjuk házi kedvenceinket a melegben!

Óvjuk házi kedvenceinket a melegben!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Érkezik az idei év harmadik hőhulláma. Keddtől egyre erőteljesebbé válik a nappali felmelegedés, visszatér a 35 fok feletti hőmérséklet. A forróság nem csak a mi szervezetünket, hanem az állatokat is megviseli, így érdemes figyelnünk rájuk és óvnunk őket. A nyári időszakban nem csak a meleg ellen kell védenünk házi kedvenceinket, ilyenkor az élősködők is nagyobb veszélyt jelentenek számukra.

Frissítő pancsolás a medencében, játék az árnyékban. A héten visszatér a hőség, újabb forró nyári napok várnak ránk. Dr. Lipovszky András állatorvos azt mondja, udvaron tartott állatoknál a legfontosabb, hogy mindig biztosítsunk számukra friss vizet és árnyékot. Utazások során pedig ne hagyjuk őket a tűző napon álló autókban. Emellett az UV sugárzás veszélyeit emelte ki.

– A világos szőrű állatok – itt főként a macskákat emelném ki, a fehér szőrű macskákra nagyon veszélyes az erős UV sugárzás. Ha sok UV sugarat kap az orruk vagy a fülük elég gyorsan kialakul egy nagyon aljas laphámrák és ez ellen őket védeni kell, tehát amikor nagyon süt a nap vagy be kell zárni ezeket a macskákat, vagy naptejezni őket. – mondta Dr. Lipovszky András állatorvos.

A globális felmelegedés számtalan egyéb vonzata mellett, terjednek olyan kórokozók, amik eddig nem voltak jellemzőek a környéken. Kutyák esetében most ilyen a szívférgesség, ami azért is aljas betegség, mert az első néhány évben nem okoz tünetet, ha pedig már igen, akkor sokszor késő a kezelés, így érdemes rendszeresen teszteltetni őket- hangsúlyozza az állatorvos.

– A tavalyi évben robbant a bomba, annyira eldurvult a helyzet, hogy amelyik kutyát most nem védjük, nagy eséllyel elkapja idén szívférget, tehát védeni kell őket. Ennek a védelemnek is vannak sarokpontjai, idősebb állatot előtte tesztelni kell, mert ha már a vérében ott vannak a szívféreg lárvák, akkor önmagában a kezelés is veszélyes lehet. – tájékoztatott Dr. Lipovszky András.

Bent tartott állatoknál főként a klímára kell figyelni, ugyanis a berendezés szárítja a nyálkahártyát és légúti hurutot okozhat, tehát nem szabad túlzottan lehűteni a lakást.


Az Aktuális napi hírei (2021-07-05 )

Tovább az archívumra