Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ne etessük a vízimadarakat!

Ne etessük a vízimadarakat!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ne etessük a vízimadarakat! – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. A szakemberek szerint etetésük veszélybe sodorja, megbetegítheti őket és akár el is pusztulhatnak.

Általános látványosság a vízpart közelében a vízimadarak etetése: gyerekek és felnőttek egyaránt örülnek a fejük körül repkedő sirályoknak és a kezükből falatozó vadkacsáknak, hattyúknak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azonban arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat!

– A vízimadarak mind a téli, mind a nyári időszakban korlátlanul megtalálják a természetes táplálékforrásokat. Abban az esetben, ha ezek valahol nem állnak rendelkezésre, ott nincs is helyük, hiszen akkor ott nem tudnak önfenntartó természetes életmódot folytatni. – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Tehát a vízimadarak etetése olyan mértékű viselkedésváltozást okozhat, hogy kisebb arányban vagy egyáltalán nem vonulnak el, s a téli időszakban, ha jön egy keményebb fagy, a madarak tömeges pusztulását okozhatja.

Orbán Zoltán kiemelte: a probléma másik része, hogy a bedobált kenyér, péksütemény hosszú távon fogyasztva hiánybetegséget okoz nekik, valamint olyan mértékben ellustulnak, hogy nem hajlandóak máshova repülni, hogy természetes táplálékot keressenek. Hozzátette: a növényevő vízimadarak fiókái pedig utánozzák a táplálkozásban szüleiket, így az etetőhely kényelméhez szoknak ők is és angyalszárny szindróma is fenyegetheti őket.

– Olyan torz tollazatuk képződik, ami alkalmatlanná teszi őket a repülésre. Ez a két fő probléma, emellett az etetés növeli a vízimadarak közti agressziót, az őszi-téli időszakban a madárinfluenza terjedését. Az etetőhelyeken a madárinfluenza könnyebben ugorhat át az emberekre, a lakosságra is. – mondta Orbán Zoltán.

Mindemellett rontja a víz minőségét és a patkányok is elszaporodhatnak az etető környékén – tette hozzá a szakember, aki emellett a kihelyezett automata-etetők használatát sem javasolja, mert ezek is szintén ott tartják a vízimadarakat és a fentebb említett problémák alakulhatnak ki.


Tovább az archívumra