Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érik a magyar dinnye, hétvégén már mindenhol kapható lesz

Érik a magyar dinnye, hétvégén már mindenhol kapható lesz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Érik a magyar szabadföldi görögdinnye. A dinnyeszezon a vártnál később indult, de a kánikulának köszönhetően felgyorsult az állományok fejlődése, már néhány napon belül kamiontételben szállíthatnak görögdinnyét a magyar termelők a belföldi áruházláncoknak. A gyöngyösi piacon már találkozhatunk szabadföldi termesztésű dinnyével, aminek a vásárlók is örülnek, hiszen régóta várták a magyar lédús gyümölcsöt.

Érik az édes, roppanós magyar görögdinnye. A piacokon és egyes áruházakban már itt-ott kapható, és ezúttal a minőségre sem lehet panasz. A szakemberek szerint a szabadföldi termés nagyobb tételben a hétvégén érkezik a boltokba.

– Az idei évben egy 8-10 %-os területcsökkenéssel kell számolni, de emellett 3600 hektáron fog teremni Magyarországon görögdinnye és a minősége az jónak látszik. Egy olyan 160-170 ezer tonnával számolunk, ennek a kétharmada kerül belföldön értékesítésre és a maradék egyharmadot pedig exportálni fogja Magyarország. – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Göcző Mátyás azt mondja, idén szinte mindennek emelkedett az ára, így ez alól nem kivétel a dinnye sem. Az elnök kiemelte: a termesztés-technológiának köszönhetően a magyar görögdinnye vetekszik a görög és a spanyol termés minőségével.

– Tudni kell azt, hogy mindennek emelkedik az ára, az input anyagoktól kezdve a munkabérekről nem is beszélve, úgy hogy azt ma már el kell felejteni, hogy a görögdinnye egy olcsó árucikk, ha megnézzük, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagylalt, akkor én úgy gondolom, hogy a 200-300 forint körüli görögdinnye az megfizethető. – mondta a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

A vevők többsége a szeletelt árut keresi. Ezt a fogyasztói igényt követik a kofák is, így nem csak egészben kapható a lédús gyümölcs. A vásárlók örülnek, hogy már van magyar dinnye.

A szakemberek úgy vélik, ha ilyen marad az időjárás, az a termesztésnek és a fogyasztásnak is kedvez.


Tovább az archívumra