Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Otthonunk védelme érdekében ad tanácsokat a rendőrség a nyárra

Otthonunk védelme érdekében ad tanácsokat a rendőrség a nyárra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elővigyázatosságra inti a nyaralni készülőket a rendőrség, ugyanis a napokra, vagy akár hetekre üresen hagyott lakások könnyű célpontot jelentenek a betörők számára. Fontos, hogy ne posztoljuk ki, hogy elutaztunk, ne hagyjunk a lakásban jelentős mennyiségű készpénzt, ékszereket és kérjük meg az ismerősöket, hogy időközönként nézzenek rá a lakásra, házra. A rendőrség javasolja biztosítással is védeni a lakást és annak értékeit.

Kiürített postaláda, félig lehúzott redőny, távoli vezérléssel kapcsolható lámpák. Már ezek az apró dolgok is nagyban elősegítik azt, hogy ne törjenek be házunkba, lakásunkba, amíg nyaralunk. A legtöbb tolvaj a nyílászárókon keresztül hatol be a lakásba és az ahhoz tartozó melléképületekbe, így ezek védelme a legfontosabb. Az ajtókat, ablakokat jól zárjuk be és lehetőség szerint szereljük fel védőráccsal is.

– Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet oly módon történő alakítása, hogy ne takarják el azokat, illetve a betörőt sem. Láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzanak mozgásérzékelő lámpákat. Az elektronikai védelem, riasztó alkalmazása hasznos kiegészítője a mechanikai védelemnek. – tájékoztatott Szabó Boglárka r. főtörzsőrmester, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A betörők számára azonban nem csak lakásunk elhagyatottsága, hanem modernkori szokásaink is árulkodhatnak arról, hogy nem tartózkodunk otthon.

– Ha többnapos utazást terveznek, ne hangoztassák, ne írjanak róla internetes közösségi oldalakon, ne hívják fel a figyelmet az üresen álló lakásra. – mondta Szabó Boglárka.

Tehát egy kis odafigyeléssel és a barátok, családtagok segítségével el tudjuk kerülni azt, hogy kifosztott otthonba érkezzünk haza.

A rendőrség sajtóreferense kiemelte: a nyaralások során is érdemes néhány óvintézkedést betartani, mellyel megelőzhetjük a strand-, kocsi- vagy alkalmi lopásokat. Például ne hagyjunk a gépjármű utasterében értéket, ha pedig nem tudjuk magunkkal vinni, inkább helyezzük a csomagtartóba.

– A strandra, vízpartra csak azt vigye magával, amire feltétlenül szüksége van. Értékeit, iratokat, kocsi kulcsot, bankkártyát ne hagyja őrizetlenül, vegye igénye az értékmegőrzőt. A bankkártyát soha ne tárolja együtt pin-kóddal. Online történő szállás, repülő foglaláshoz használjon virtuális kártyát, számlát, amin mindig csak annyi pénz van, amennyit utalni kell. – mondta Szabó Boglárka.

A rendőrség sajtóreferense hangsúlyozza: ha valaki betörés vagy lopás áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon és tiltassa le bankkártyáját.


Tovább az archívumra