Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emelkedtek az ingatlanárak

Emelkedtek az ingatlanárak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Dübörög az ingatlanpiac, azonban több nehézséggel is kell számolnia annak, aki például házat szeretne vásárolni. A magas építőanyagárak mellett az ingatlanok ára is emelkedett, térségünkben átlagosan akár 10-12%-al is. A család- és lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően élénk a piac, a legtöbben a felújításra váró családi házakat keresik Gyöngyösön, de népszerűek a nyaralók is.

Több mint 80 ezer ingatlan cserélt gazdát országszerte az elmúlt félév során. A különböző család- és lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően a piac rendkívül élénk, azonban az ingatlanvásárlások felpörgése megnövelte az árakat – mondja ezt az egyik gyöngyösi ingatlanközvetítő iroda vezetője. Újvári Rita szerint a piac rendkívül gyorsan változó, és a kereslet is nagy, de az itteni áremelkedés jóval alacsonyabb, mint a fővárosi, vagy a balatoni ingatlanok esetében.

– A lakásoknál stagnál, vagy kismértékben változik az ár, olyan 3-8%-os ingatlanár növekedést látunk. Az agglomerációban viszont ettől már egy kicsivel többet tapasztalunk Gyöngyös és környékén. Körülbelül 10-12%-os árnövekedést is látunk. – mondta Újvári Rita, a Duna House Gyöngyös irodavezetője.

A támogatásokat sokan új ingatlan építésre használják fel, ezzel szemben Gyöngyösön és környékén az emberek inkább felújítanak. Azonban a folyton változó árak miatt van, aki megakadhat a munkálatok közben. Újvári Rita szerint a jelenlegi körülmények között nagy segítség lehet egy ingatlanszakértő.

– Ingyenesen meg tudja nézni és elő tudja minősíteni, hogy valóban arra az ingatlanra fel lehet-e venni. Ne akkor álljunk ott, amikor még esetleg a térképre rá kell rajzolni, vagy nem is lehet például CSOK-ot felvenni. Mivel ennyire gyorsan változik a piac, ezért elkerülhetetlen az, hogy megnézzék az ingatlanszakértővel is, hogy mikor érdemes venni, vagy eladni, illetve mennyiért. – mondta Újvári Rita.

A lakások és a kertes házak mellett rendkívül népszerűek a nyaralók is, így sokan vásárolnak ilyen ingatlant például a Markazi tó környékén, valamint Parádon is – mondta el az irodavezető.


Tovább az archívumra