Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kezdődik az útfelújítás: szerdától forgalomkorlátozás a 24-esen

Kezdődik az útfelújítás: szerdától forgalomkorlátozás a 24-esen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szerdán kezdődik a 24-es út felújítása, ma már kihelyezték a sebességkorlátozó táblákat. A több mint 2,5 milliárd forint értékű munka három ütemben zajlik majd 100 napon át, először a 3. számú főút és a Dobó út között kell jobban figyelniük a közlekedőknek. Az 1800 méteres szakaszon plusz 3 jelzőlámpás kereszteződést alakítanak ki, akadálymentesített szegélyekkel, és több helyen a járdák állapotán is javítanak. A 24-es felújítása után a belvárosi utakon folytatódik a beruházás, majd a nyugati elkerülő már megépült szakaszát rekonstruálják és megépítik a hiányzó szakaszt, ezután kezdődhet meg az északi elkerülő út építése.

A megengedett sebesség 30 kilométer per óra, előzni pedig tilos. Már ma kihelyezték ezeket a táblákat a 24-es útra, a 3-as számú főút és a Dobó út közötti szakaszon. Ezen a közel két kilométeren kezdődik meg szerdán a komplex, átfogó útfelújítás, amely nem csak az utakat, hanem a járdákat, szegélyeket is érinti, és új, jelzőlámpás kereszteződéseket is létrehoznak. A teljes munka mintegy 15 kilométeren történik meg Mátraházáig, több mint 2,5 milliárd forint hazai forrásból.

– Próbáltuk a munkákat az ütemezések alapján úgy összerakni, hogy amennyire csak lehet, a legkisebb módon zavarják a forgalomban résztvevőket a beavatkozások, de így is a félpályás korlátozás, illetve majd az Egri úttól a Kossuth Lajos utcáig tartó egyirányúsítás miatt időszakosan torlódásokra kell számítani a közlekedőknek. – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Az első ütemben 1800 méteren újulnak meg az utak, több helyen a járdák, és akadálymentes szegélyeket építenek ki. A hosszú útszakaszon jelenleg 5 jelzőlámpás kereszteződés működik, a munkák során pedig a Bethlen Gábor utcánál, a Mérges úti üzleteknél, és az Erzsébet Királyné útjánál is lámpák segítik majd a közlekedést.

– Megvalósul a Gyöngyösön átkelő szakasz zöldhullám kialakítása, tehát a jelzőlámpáknak az olyan mértékű hangolása, amely alapján a gépjárműforgalom flottabbul, rendezettebben fog tudni Gyöngyösön keresztül haladni, illetve a Gyöngyösön belüli közlekedést is fogja segíteni. – mondta Sánta Zoltán, a Roden Mérnöki Iroda képviselője.

A forgalomkorlátozásokra szerdától számíthatnak az autósok, mától azonban már táblákkal jelzik, hol, mire kell odafigyelniük a sofőröknek.

– A mai napon elkezdődik az ideiglenes forgalomtechnika kiépítése a 3-as számú főúttól a Kossuth Lajos utcai csomópontig, és szerdán, 11-én elkezdődik a konkrét munkavégzés. – mondta Balázs Attila, a HE-DO Kft. építésvezetője.

Ha Mátraházáig elkészül a 24-es felújítása, a korábbi beruházásokkal együtt a Mátra teljes átkelése már minőségi és biztonságos úton történhet-mondta a térség országgyűlési képviselője, aki hozzátette: a következő feladat a nyugati elkerülő úthoz kapcsolódó beruházás elvégzése a belvárosi utakon.

– Ősszel elindul a Kossuth, a Vachott, a Szent Bertalan és a Damjanich utaknak a felújítása is. Amikor ezzel kész vagyunk, akkor következik a nyugati elkerülő út már megépült szakaszának rekonstrukciója, és a hiányzó szakasznak a megépítése, és amikor ezzel végeztünk, akkor következik az északi elkerülő útnak a megépítése. – mondta Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).

A szakemberek elmondták: az útépítések idején érdemes használni a telefonos alkalmazásokat, amelyek jelzik a torlódásokat és kerülési lehetőségeket.


Tovább az archívumra