Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az eddigi pletykák után ma már tisztább a kép: a katolikus egyház átvenné a Rákóczi-iskolát, a város pedig tegnap úgy döntött, hogy át is adja a működtetést, várhatóan szeptembertől

Az eddigi pletykák után ma már tisztább a kép: a katolikus egyház átvenné a Rákóczi-iskolát, a város pedig tegnap úgy döntött, hogy át is adja a működtetést, várhatóan szeptembertől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mivel az átadással gazdaságilag is jobban jár a város, az egyházi oktatásra pedig 20 éve van igény, az elképzelést mindkét politikai oldal támogatja. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek a részletekről.

Teljes az egyetértés, az egyház vinné, a város adná a Rákóczit. A város öt általános iskolájának működtetése évente félmilliárd forint kiadással jár, vagyis több tízmilliós megtakarítást jelent az átadás – hangzott el a sajtótájékoztatón. A polgármester szerint mégsem elsősorban az anyagi szempontok az elsődlegesek. A tárgyalások hamarosan megindulnak.

Az egész kistérségre hatással lesz az egyházi iskola létrejötte. Radikális változásokra nem kell számítani. A 340 diák és a mintegy 40 pedagógus számára bizakodásra ad okot, hogy a művészeti és a táncoktatás is fennmarad, a tevékenység biztosítása még könnyebbé is válik, hiszen az egyházi intézmények finanszírozása előnyösebb – jelezte az iskola igazgatója.

A dolgozók ősztől nem lesznek közalkalmazottak, de bérük és juttatásaik nem csökkennek. Aki elmenne, annak más iskolában adnak helyet, csakúgy, mint a diákoknak – hangsúlyozta Juhász Ferenc kanonok. Az egyházmegye területén már 15 iskolát működtetnek katolikus kézben, 10 településsel pedig ősztől kötnek átadási szerződést. A tapasztalatok szerint elenyésző azok száma, akik elfordulnak az egyházi oktatástól.

Az elképzelésben teljes a politikai konszenzus, Hiesz György korábbi polgármester szerint már 20 éve él az egyházi iskola alapításának gondolata a városban. A füredi és a kiürült Mezőgazdasági Iskola-épületet is felkínálták már ilyen célra, ám akkor nem volt rá fogadókészség.

A továbbiakban a tegnapi zárt ülés döntéseit ismertetve megtudtuk: a képviselők bizalmából 13 jelölt közül a jelenlegi vezető, Dorsánszki Zsolt lesz a Városgondozási Zrt. irányítója áprilistól is.

Arról is döntöttek, hogy a kórházi uniós építkezést felügyelő bizottságban Dr. Réthy Béla alpolgármester képviseli a várost, a regionális fejlesztési tanácsban pedig Hatvan döntésétől függően vagy Dr. Pap Zoltán, vagy Dr. Freili Géza, hiszen a két város közösen harcol a testületben az érdekeiért.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-02-25 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
15:06
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:23
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:07
Reklám
19:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság