Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az eddigi pletykák után ma már tisztább a kép: a katolikus egyház átvenné a Rákóczi-iskolát, a város pedig tegnap úgy döntött, hogy át is adja a működtetést, várhatóan szeptembertől

Az eddigi pletykák után ma már tisztább a kép: a katolikus egyház átvenné a Rákóczi-iskolát, a város pedig tegnap úgy döntött, hogy át is adja a működtetést, várhatóan szeptembertől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mivel az átadással gazdaságilag is jobban jár a város, az egyházi oktatásra pedig 20 éve van igény, az elképzelést mindkét politikai oldal támogatja. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek a részletekről.

Teljes az egyetértés, az egyház vinné, a város adná a Rákóczit. A város öt általános iskolájának működtetése évente félmilliárd forint kiadással jár, vagyis több tízmilliós megtakarítást jelent az átadás – hangzott el a sajtótájékoztatón. A polgármester szerint mégsem elsősorban az anyagi szempontok az elsődlegesek. A tárgyalások hamarosan megindulnak.

Az egész kistérségre hatással lesz az egyházi iskola létrejötte. Radikális változásokra nem kell számítani. A 340 diák és a mintegy 40 pedagógus számára bizakodásra ad okot, hogy a művészeti és a táncoktatás is fennmarad, a tevékenység biztosítása még könnyebbé is válik, hiszen az egyházi intézmények finanszírozása előnyösebb – jelezte az iskola igazgatója.

A dolgozók ősztől nem lesznek közalkalmazottak, de bérük és juttatásaik nem csökkennek. Aki elmenne, annak más iskolában adnak helyet, csakúgy, mint a diákoknak – hangsúlyozta Juhász Ferenc kanonok. Az egyházmegye területén már 15 iskolát működtetnek katolikus kézben, 10 településsel pedig ősztől kötnek átadási szerződést. A tapasztalatok szerint elenyésző azok száma, akik elfordulnak az egyházi oktatástól.

Az elképzelésben teljes a politikai konszenzus, Hiesz György korábbi polgármester szerint már 20 éve él az egyházi iskola alapításának gondolata a városban. A füredi és a kiürült Mezőgazdasági Iskola-épületet is felkínálták már ilyen célra, ám akkor nem volt rá fogadókészség.

A továbbiakban a tegnapi zárt ülés döntéseit ismertetve megtudtuk: a képviselők bizalmából 13 jelölt közül a jelenlegi vezető, Dorsánszki Zsolt lesz a Városgondozási Zrt. irányítója áprilistól is.

Arról is döntöttek, hogy a kórházi uniós építkezést felügyelő bizottságban Dr. Réthy Béla alpolgármester képviseli a várost, a regionális fejlesztési tanácsban pedig Hatvan döntésétől függően vagy Dr. Pap Zoltán, vagy Dr. Freili Géza, hiszen a két város közösen harcol a testületben az érdekeiért.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-02-25 )

Tovább az archívumra