Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lesz idén influenzajárvány?

Lesz idén influenzajárvány?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyakorlatilag teljesen elmaradt az influenzaszezon az elmúlt télen, ami valószínűleg a koronavírus elleni intézkedéseknek köszönhető, valamint, hogy sokan vették fel az influenza elleni védőoltást. Több szakértő szerint azonban azzal is számolni kell, hogy a tömegrendezvények és maszkok eldobásának hatására a szezonális influenza idén nemcsak visszatérhet, de a korábbiaknál súlyosabb is lehet. Az egyik gyöngyösi háziorvos azt mondja, ha ismét hasonló szigorítások jönnek, mint tavaly, akkor számíthatunk hasonlóan enyhe lefolyású influenzaszezonra.

A maszkviseléssel, távolságtartással és az állandó fertőtlenítéssel nem adtunk sok teret a vírusoknak és baktériumoknak, így az influenzának sem, emiatt az elmúlt télen gyakorlatilag elmaradt a szokásos influenzajárvány.

– Valóban nem jelentkezett most kifejezetten erős influenza panaszokkal sok beteg. De az is lehet, hogy azért, mert egyrészt volt egy karanténállapot a covid miatt, tehát lényegesen odafigyeltek az emberek a védekezésre – szájmaszkot hordtak, kerülték a tömeget, gumikesztyűt hordtak, ha olyan helyekre mentek. Ezen kívül elég nagy számban vették fel az influenzaoltást, tehát az eddigi évekhez képest 2-3-szoros influenza oltásmennyiség lett eleve beadva. – mondta Dr. Rechtorisz László, háziorvos.

Dr. Rechtorisz Lászlót kérdeztük arról is, hogy mi várható idén, magasabb lehet-e az influenzások száma.

– Ha megint az lesz, hogy rendezvényeket törölnek, kevesebb ember tartózkodhat egy helyen, esetleg a boltokban is időzónák lesznek, vagy kevesebb ember megy be, illetve az influenzaoltást megint sokan fogják kérni, akkor megint lehet egy enyhe lefolyású, de ezt most még nehéz megjósolni. – mondta a háziorvos.

Az influenzát és a koronavírus okozta megbetegedést sokszor nehéz megkülönböztetni, hiszen sok hasonló tünete van. A háziorvos azt mondja, az influenzajárvány általában tél végén, tavasz elején okoz megbetegedéseket, és ha ilyenkor jelentkezik sok beteg, feltehetőleg influenzáról beszélünk.

– Viszont ha egybe fog esni egy Covid-hullámmal, akkor nehéz lesz megkülönböztetni, mert sok hasonló tünet van. A Covidnál a legismertebb tünet volt a legelső hullámokban a szaglás és ízérzékelés zavara, de az az utóbbi hullámokban már nem annyira jelentkezett, és ha csak azt vesszük, hogy fejfájás, láz, levertség, felső-légúti panaszok, köhögés akkor az bármi lehet, ami vírusos légúti megbetegedés. – mondta Dr. Rechtorisz László.

A háziorvos úgy véli, aki eddig kérte az influenza elleni oltást, az most is fogja, és szerinte érdemes is, mivel ezek az oltások már bizonyított, hogy védenek az influenza ellen.


Tovább az archívumra