Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az osztott csoportos óvodai nevelést támogatják

Az osztott csoportos óvodai nevelést támogatják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Bár szeptembertől hárommal kevesebb, összesen 39 csoporttal indulnak a város óvodái, a testület úgy döntött, további csoportokat nem szüntet meg. Emellett az intézmények részlegesen visszatérnek az osztott csoportos nevelésre, és a meglévő két fejlesztőpedagógus mellé egy újabb szakembert alkalmaznak.

Épül és szépül a Jeruzsálem Úti Tagóvoda, a munkálatok folyamatosan zajlanak, de két csoport biztosan nem itt kezdi meg a következő nevelési évet. Várhatóan októberben azonban mindenki visszatérhet a felújított intézménybe. Ez az egyik olyan óvoda, ahol 2022 szeptemberétől több csoportban visszavezetik az osztott csoportos nevelést.

– Arra törekszünk, hogy a korosztályos nevelés részleges visszavezetésével, illetve évek során a csoportokon belüli gyermeklétszám folyamatos csökkentésével egy olyan optimális létszámot tudjunk elérni mind a 39 csoportban, amelyben minden gyermek megkapja az egyéni fejlesztési igényének szükséges fejlesztést. – mondta Dr. Szén Gabriella, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke.

Egy év múlva itt hat, a Fecske Útiban és a Tündérkert Úti Tagóvodában 3-3 csoportban lesz ismét kis, középső, és nagycsoport. A fennmaradó csoportok tekintetében egyelőre marad az osztatlan csoportos nevelés.

A képviselő-testület ezen kívül úgy döntött, egy fővel bővíti a fejlesztőpedagógusok számát.

– Évről évre egyre több az olyan gyermek, aki még további megsegítést igényel. Sajátos nevelési igényű gyermekünk jelenleg is 22 van, és legalább tízen várnak vizsgálatra, ezen kívül vannak beilleszkedési zavarral rendelkező gyerekek, akiknek bizony az egyéni megsegítése az óvodai megsegítés mellett, – hiszen az óvónénik is teszik ezt – még szükséges. – mondta Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodáinak vezetője.

Tavasszal úgy döntött a városvezetés, hogy mivel a férőhelyek egy része üres az óvodákban, három csoportot megszüntetnek, de továbbiakat már nem terveznek. Az önkormányzat igyekszik folyamatosan fejleszteni a gyermekintézményeket, és bízik abban, hogy a mostani, módszertani változás hozzájárul ahhoz, minden gyermek a megfelelő nevelést kapja, hogy felkészülten kezdhesse az iskolát.

Az óvodavezető hozzátette: reményeik szerint ősszel már minden programjukat megszervezhetik, amelyekre a szülőket is várják, így bizakodással kezdik meg az új nevelési évet.


Tovább az archívumra