Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kivágják a sérült fákat

Kivágják a sérült fákat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavaly decemberi zúzmarakár következtében csúcstörött és koronáját vesztett luc- és vörösfenyők egészségügyi kitermelését végzi az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete Galyatető térségében. A munkavégzés idejére a Galyatető és Piszkéstető közötti túraútszakaszt ideiglenesen lezárták. Az erdészet kérése, hogy a munkaterületet kerüljék el a turisták.

A koronatörés gyakori a dús koronájú fenyőknél, itt éppen a sérült vörösfenyőket és lucfenyőket mutatja az erdészetvezető. A hamarosan kezdődő őszi fakitermelési szezont ezek kivágásával indították a szakemberek.

– Itt Galyatetőn most egy egészségügyi jellegű gyérítést végzünk, ugyanis tavaly decemberben jelentős zúzmarakár volt itt ebben az erdőrészletben. Azt jelenti, hogy itt 6-8 hektáron, mintegy 600 köbméter fenyő kitermelésére kerül sor. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt.
Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

A csúcstörött fákra a kipusztulás várna, ezért már augusztus közepén elkezdték a gazdasági hasznosítás érdekében, a hatalmas fenyők gyérítését.

– Azok a faegyedek, amik itt kitermelésre kerülnek csúcstöröttek, előbb vagy utóbb holtfa keletkezne belőlük. Az a célunk, hogy még élő nedves állapotban hasznosítsuk. A faanyag nagyon keresett a piacon, a fűrészárunak nagyon magas az ára, a kereslet enyhítésén próbálunk segíteni a magunk módszereivel. – mondta Dudás Béla.

Lombhullásig kisebb volumenű munkákat végeznek az erdőn – tette hozzá a szakember, azonban a fakitermelési munkák idejére, a munkával érintett túra utak egy-egy szakaszát ideiglenesen lezárják.

– A munkagép leginkább a turistaúton mozog és a dőlő fák is nagy veszélyt rejtenek magukba. Időjárásfüggő a dolog, de bízunk benne, hogy 3 hét alatt a munkák jelentős részét el tudjuk végezni. – mondta az erdészetvezető.

Az erdészet kérése, hogy a munkaterületet kerüljék el a kirándulók.


Tovább az archívumra