Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kullancsveszély: a hideg, nedves idő kedvez a vérszívóknak

Kullancsveszély: a hideg, nedves idő kedvez a vérszívóknak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Súlyosbodhat a kullancsveszély a következő hetekben, ugyanis augusztus második fele a legkedvezőbb időszak ezeknek a vérszívóknak. A megelőzés elsődleges fontosságú az erdei kirándulásoknál, ezekre már számos készítményt kifejlesztettek a gyártók. Azonban érdemes tudni azt is, hogy a kullancsok nem kedvelik a tűző napot, így a reggeli és kora esti órákban a legaktívabbak.

A kullancsok a nyári, őszi hónapok első számú közellenségévé váltak, így a megelőzés elsődleges fontosságú a mostani erdei kirándulásoknál. Demecs Norbert túravezető azt mondja, a zárt ruházat elengedhetetlen, de így is találhatnak fedetlen bőrfelületet, így felsorolt néhány készítményt, amik segíthetnek a védekezésben.

– Természetes készítmények közül esetleg a levendulaolaj, mentaolaj, citromfű olaj vagy a bárhol beszerezhető tipikus szúnyogriasztó, kullancsriasztó szerek mindenképpen ajánlottak. Esetleg polybé vitamin szedése is ajánlott annak, aki gyakrabban, hosszabban látogatja az erdőket. – mondta Demecs Norbert, túra- és idegenvezető.

Hozzátette: fontos, hogy túrák után mindig vizsgáljuk át a testünket, keresve az esetleges példányokat. Amennyiben parazitát látnánk a bőrünkbe fúródva, úgy érdemes minél gyorsabban eltávolítani. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén egybefüggő, nagy piros folt jelenik meg.

A kullancsok egyébként kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak.

– Az őszi fagyokig reális esély van arra, hogy kullanccsal találkozzunk. A nedvesebb időjárás kedvezőbb a kullancs számára, így tulajdonképpen a mostani időszakban nagyobb az esély arra, hogy kullancs kerül a bőrünkre. – mondta – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt.
Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

Ha ősszel száraz idő lesz, akkor kevesebb kullancs támadhat meg bennünket, azonban ilyen időjárás esetén egy szárnyas rovar nagyobb veszélyt jelenthet az emberre.

– Száraz, meleg időjárás esetén a darazsak nagyon veszélyesek tudnak lenni. A fészkek környezetében kifejezetten veszélyesek. A legtöbb darázsszúrás általában az augusztusi-szeptemberi időszakban következik be, úgy hogy a kullancs mellett a darázs egy másik veszélyfaktor. – mondta Dudás Béla.

A szakember kiemelte: elsősorban a tölgyes erdőkben kell rájuk számítani, a felső Mátra bükköseiben kevésbé.


Tovább az archívumra