Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A mustgáz veszélyeire figyelmeztetnek

A mustgáz veszélyeire figyelmeztetnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szüret megkezdésével a mustgáz-mérgezés veszélye is emelkedik. Heves megyében az utóbbi években nem történt olyan súlyos eset, amelyhez a tűzoltók segítségét kérték volna, de országszerte évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgáz-mérgezéses esetekhez a tűzoltókat.

Gyöngyösön is megkezdődött a szüret, azonban ilyenkor egy színtelen, szagtalan ellenséggel is számolni kell a pincékben, ugyanis a szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

– Heves megyében az utóbbi években nem történt olyan mustgáz mérgezés, ahol a tűzoltóink segítségét kérték, de Magyarországon évente mintegy 50 alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esetekhez a tűzoltókat. Sajnos az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozatokon, de kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid érzékelő elhelyezésével megakadályozható, hogy a gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, és balesetet okozzon. Emellett alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

– Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül a fulladásos halál is követheti. – mondta Nagy Csaba.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!


Tovább az archívumra