Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elismerésekkel köszöntötték a dolgozókat a Bányásznapon

Elismerésekkel köszöntötték a dolgozókat a Bányásznapon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön tartották a 71. Országos Központi Bányásznapi ünnepséget. Az eseményen miniszteri és szakszervezeti elismeréseket, okleveleket, életműdíjakat adtak át több tucat dolgozónak, ezzel is kifejezve hálájukat áldozatos munkájukért. A köszöntőkből kiderült az is, hogy a vezetők számára fontos a bányászok megbecsülése, éppen ezért a szénalapú villamosenergia-termelés kivezetése után is szeretnék megőrizni a munkahelyeket, amiben a kormány is igyekszik segíteni különböző támogatásokkal.

Országos bányásznapi ünnepséget tartottak a Mátra Művelődési Központban, ahol elsőként az elhunyt bányászok emléke előtt tisztelegtek néma főhajtással. Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke köszöntő beszédében azt mondta, napjainkban a zöld átmenet kihívásai állítanak nagy feladatot mindenki elé, szükség van hatékonyságnövelésre, de a munkahelyek megőrzésére is. Éppen ezért az elnök úgy véli, hogy a dolgozók továbbfoglalkoztatása kiemelt prioritás a szénalapú villamosenergia-termelés kivezetése után is.

– Kizárólag ezen elvek alapján lehet méltányos és igazságos az átmenet, elérve, hogy a jövedelmek reálértéke legalább ne csökkenjen, ha van rá lehetőség, növekedjen, hogy a foglalkoztatottak, családok megélhetése az elért életminőségen maradhasson. A kiszámíthatóság fontos feltétele az is, hogy a korábbi korkedvezményes nyugdíjazási lehetőségek új szabályozással elfogadásra kerüljenek. – mondta Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az elnök hozzátette: a bányász szakma is tett javaslatokat, ami segítheti a zöld átmentet. Például kezdeményezték, hogy a kis- és közepes szénbányászati vállalkozások is kapjanak támogatást a váltásra. Úgy véli, ez a szakma hozta a legnagyobb áldozatot a klíma- és természetvédelemért, így meg kell becsülni minden dolgozót.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a helyi erőmű kiemelt regionális foglalkoztató. Az energiaellátás biztonsága, a szükséges nyersanyag biztosítása mindenütt kiemelt nemzetstratégiai, nemzetbiztonsági kérdés, így van ez Magyarországon is. Az energiaforrások iránt egyre növekvő kereslet szükségessé teszi a fenntartható, hatékonyabb és innovatívabb megoldások bevezetését.

– Természetesen azon vagyunk, hogy a bányászatban dolgozók számára is a lehető legvonzóbb jövőképet kínáljuk. A kormány számára fontos, hogy tartósan és jelentősen növekedjen a gazdaság, rendelkezésre álljanak a szükséges erőforrások, kiszámítható és igazságos környezetet teremtsünk, és senkit ne hagyjunk hátra az energia átmenetben. – mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A legfőbb cél az energiapolitika és klímapolitika közötti összhang megteremtése. Az átállással a régió munkaerőpiaci helyzete és életminősége is javítható – tette hozzá.

Az eseményen miniszteri kiváló bányász elismeréseket, okleveleket és életműdíjakat vehettek át az arra érdemesek a minisztertől.

Fónagy János miniszterhelyettes úgy véli, a bányászokat megilleti a megbecsülés, tisztelet, hiszen hosszú évszázadokon át a gazdaság egyik legmeghatározóbb ágazatát jelentette a bányászat, emellett ma is rendkívül fontos, és megváltozva ugyan, de a jövőben is hasonló fontossággal fog bírni.

– Az önök által kitermelt ásványkincs, szó szoros értelmében kincset jelent az országnak. A magyar nemzeti vagyon stratégiai részét képezi. Mindazonáltal tudjuk, hogy az ásványkincsekért kemény verseny folyik az egész világon. A küzdelmek szabad versenyben dőlnek el és önöknek kiváló magyar szakembereknek ebben a versenyben kell megállni a helyüket. – mondta dr. Fónagy János miniszterhelyettes.

A több évtizedes munka elismeréseként bányászszolgálati okleveleket és szakszervezeti kitüntetéseket is adtak át. Végül a bányászhimnusz közös eléneklése után állófogadással köszöntötték a dolgozókat.


Tovább az archívumra