Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tovább drágulhat a kávé

Tovább drágulhat a kávé

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tovább drágulhat a kávé. A kávézókban és a boltok polcain elérhető termékek ára idén már 5-10 százalékkal emelkedett, de még idén további drágulás várható – mondja hazánk egyik legnagyobb kávészolgáltatója. Mind az arabica, mind pedig a robusta tőzsdei ára közel 40 %-kal emelkedett az utóbbi egy évben, ami kihatással van a kávé árára, de további tényezők is szerepet játszanak a drágulásban.

Egy eszpresszót idén már drágábban vásárolhattunk meg, mint a tavalyi évben, megközelítőleg 5-10 %-kal. Az árnövekedésben szerepet játszott, hogy mind az arabica, mind a robusta kávé tőzsdei ára több mint 30 %-kal emelkedett, így a kávézókban és a boltok polcain kapható termékekhez drágábban juthatunk hozzá – mondja Lőrincz László, hazánk egyik legnagyobb kávészolgáltatójának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az időjárási viszonyok is nagymértékben közrejátszottak az árak változásában.

– Brazíliában az elmúlt 30 év leghidegebb időszaka volt, rengeteg ültetvény elfagyott, közel az ültetvények 10 %-a. Ezen felül jelentős mértékben növekedtek a logisztikai költségek, erről hallunk is nap, mint nap a hírekben. Természetes ehhez hozzájárul az infláció is. – mondta Lőrincz László, a Pannon Kávé Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez a növekedés pedig tovább folytatódhat, és számíthatunk még drágulásra minden termék esetén – mondja Lőrincz László. Véleménye szerint a műanyagmentesség is hatással lesz az árak változására.

– Az Európában fokozatosan kiszorulnak a piacról a műanyag termékek, ami készleten van, azt még el lehet adni, de ezeket követően jönnek a papír alapú poharak, vagy a fa keverőpálcikák. Ezeknek mind-mind magasabb a beszerzési és fogyasztói ára, és az említett logisztikai költségek azok meglehetően komoly mértékben emelkedtek, ezt szerintem minden egyes forgalmazó, illetve gyártó kénytelen lesz valamilyen mértékben érvényesíteni az áraiban. – mondta Lőrincz László.

Az igény továbbra is nagy a kávé iránt, és az árváltozás ellenére is sokan fogyasztják az italt – mondja az ügyvezető, aki hozzátette: a kávékülönlegességek piacán is várható egyfajta elmozdulás a következő időszakban.


Tovább az archívumra