Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy cég veheti kézbe a hulladékgazdálkodási koncessziót

Egy cég veheti kézbe a hulladékgazdálkodási koncessziót

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Drágább és alacsonyabb színvonalú lehet a hulladékgazdálkodás, ha egyetlen cég veszi kézbe a koncessziót – ezt mondja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Mint ismert, az autópályák után ezt is 35 évre adná koncesszióba az állam, a számítások szerint több mint 4 ezer milliárd forint sorsáról van szó. A lakosság által fizetett árak az elmúlt hat évben nem változtak, az infláció folyamatosan nő, így kérdés, hogy az emelkedő költségeket kin hajtják be. Gémesi György szerint egyetlen központból nem ellenőrizhető a települések tisztán tartása, és a veszélyes hulladék kezelése.

Az autópályák után a hulladékgazdálkodási koncessziót is egyetlen cégnek adná oda 420 hónapra, vagyis 35 évre a kormány – a felhívás az európai uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg. A jelentkezőknek a kiírástól számítva mindössze 12 napjuk van arra, hogy beadják a pályázatokat. A Momentum elnöke már korábban úgy nyilatkozott, hogy a feltételeknek csak egyetlen cég, a MOL tud megfelelni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondja: a szemétszállítási díj nem emelkedett az elmúlt hat évben az infláció ellenére sem, a majdani nyertesnek pedig a vélhetően kieső állami támogatást is pótolnia kell.

– A költségek felére elegendő a beszedett díj, és nyilván, ha egy cég kapja meg ezt, akkor annak ezt a pénzt valahonnan pótolni kell. Feltehetően az állam fogja kipótolni, mert abból a pénzből, amit beszed, nem tudja megcsinálni. – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Gémesi György hozzátette: a hulladékgazdálkodási rendszer problémái évek óta ismertek, jelenleg a bevételeiből nem képes önfenntartóan működni. A nyertesnek pedig akkor érné meg a szolgáltatás, ha profit származna belőle. Mint elmondta: megtévesztő az olcsó szemétszállítási díj, hisz a valós költségeket az állam az adófizetők pénzéből fedezi. Bár jelenleg az önkormányzatok tulajdonában van mintegy 70 hulladékgazdálkodási társaság, a díjakat nem ők, hanem az állam szedi be.

Az elnök szerint a nyertes vállalkozás korlátlan mennyiségű pénzt vihetne ki az államkasszából, ráadásul a szolgáltatás színvonala is ellenőrizhetetlenné válna.

– Ha – idézőjelben mondom – baráti cég viszi el a hulladékszállítási, hulladékgazdálkodási feladatokat, az jelentősen megnehezíti majd a számonkérést és a szolgáltatás színvonalának megkövetelését, ráadásul ehhez az önkormányzatoknak sem sok köze lesz majd. Hogy ha a döntés maga, hogy ki viszi el a hulladékszállításnak, hulladékgazdálkodásnak a feladatát, idézőjelben mondom, bizonyos tekintetben „baráti”, akkor nehéz lesz a számonkérés és a feladat, a szolgáltatás színvonalának a megkövetelését biztosítani, és az önkormányzatoknak nem lesz sok köze hozzá, hogy befolyásolni tudják a szolgáltatás színvonalát a lakosság érdekében. – mondta Gémesi György.

A hulladékszállítás ma évente 120 milliárd forintos tétel, így 35 év alatt több mint 4 ezer milliárd forint.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször kiállt a kormány álláspontja mellett, miszerint sokkal olcsóbb és hatékonyabb lesz a hulladékgazdálkodás, a szakma az ellenkezőjét látja, vagyis, hogy az államosítással sokkal drágább és alacsonyabb színvonalú lesz majd a gazdálkodás.

Gémesi György szerint a nyertes feltehetően együtt fog dolgozni a már működő hulladékhasznosító cégekkel, ugyanis ez a több tucat hazai vállalkozás rendelkezik megfelelő gépparkkal.


Tovább az archívumra