Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A költségvetésről is tárgyaltak a hétfői testületi ülésen a képviselők

A költségvetésről is tárgyaltak a hétfői testületi ülésen a képviselők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadta a költségvetés első féléves teljesítéséről szóló előterjesztést a gyöngyösi képviselő-testület. A grémium döntött arról is, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz, amelynek havi összegét is megemelik.

Összesen negyven előterjesztés szerepelt a képviselő-testület szeptemberi ülésének napirendjén. A grémium egyebek mellett elfogadta a város idei költségvetésének első félévi teljesítéséről szóló tájékoztatót. Hiesz György polgármester az előterjesztés tárgyalásakor kifejtette, hogy ugyan az adóbevételek a vártnál jobban alakultak és a Covid miatti bevételkiesések és kormányzati elvonások némiképp kompenzálásra kerültek, a jövőben is óvatos gazdálkodásra van szükség. A városvezető elmondta, a kormánytól kapott mintegy 316 millió forint már folyó beruházásokhoz érkezett támogatás, így azzal az összeggel szabadon felhasználható forrásként nem lehet számolni.

A képviselők elfogadták az európai uniós támogatásból megvalósult drogprevenciós pályázatról szóló beszámolót, majd úgy döntöttek, hogy a program keretében megvalósult foglalkozásokat folytatják az Erdélyi téren felállított konténernél. Az egyebek mellett képzőművészeti műhelymunkából, képregénykészítésből és zenei foglalkozásokból álló programok megvalósítására 880 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat.

Döntött a képviselő-testület arról is, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz, melynek célja a szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók és a felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatása. Az ösztöndíj pénzügyi fedezetére az önkormányzat a város 2022-es költségvetésében 500 ezer forintot különített el. Ugyanakkor döntés született arról is, hogy a jövőben az ösztöndíj havi mértékét 10 ezer forintra emelik, illetve, hogy a jogosultság feltételénél módosítják az egy főre jutó havi nettó jövedelem mértékét, amely ezentúl nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

Elfogadták a gyöngyösi óvodák téli zárva tartására vonatkozó javaslatot is, a város óvodái december 23-a és december 31-e között tartanak majd zárva, az első nevelési nap 2022. január 3-a lesz.

A város településrendezési eszközei kapcsán készült módosító előterjesztést a képviselők elfogadták, ugyanakkor a Mátrafüredi Részönkormányzat kezdeményezte, hogy kerüljön a testület elé egy olyan javaslat, amely Mátrafüred jelenleg üdülőövezeti besorolásban lévő részeit lakóövezetté nyilvánítja. Az önkormányzat kérését lakossági jelzésekkel indokolta, ugyanis a jelenleg üdülőövezetben élők számos pályázati lehetőségtől esnek el.

A grémium döntött arról, hogy a környezetvédelmi alap terhére 99 ezer forinttal támogatja a Kékes Turista Egyesületet. A szervezet „A Tiszta Mátráért hulladékgyűjtő túra” megvalósításához kérte a támogatást.


Tovább az archívumra