Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutatók éjszakája a Campuson

Kutatók éjszakája a Campuson

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén is színes programokkal készültek a Kutatók Éjszakájára a Károly Róbert Campuson. Az intézmény új programelemekkel várta az érdeklődőket, akik többek között interaktív rendőrségi bemutatón vehettek részt, megismerkedhettek a drónok kutatásban betöltött szerepével, de volt csillagles, távcsöves bemutató és robotika is. Az eseményen több százan vettek részt.

Újra személyes jelenléttel rendezték meg a Kutatók Éjszakáját a Károly Róbert Campuson. Az intézmény a megszokott programelemek mellett új és izgalmas eseményekkel várta az érdeklődőket. A rendezvény célja az volt, hogy közelebb hozza a tudományos világot és az abban dolgozókat a környéken lakók számára, valamint, hogy a campuson folyó munkát bemutassa a nagyérdeműnek.

– Mi magunk is megmutatjuk a Gyöngyös és környékén élők számára, hogy mivel is foglalkozunk, kik a partnereink, kik azok, akikkel nap, mint nap együtt dolgozunk, és milyen eredmények vannak a kutatásainkban. Kicsit rávilágítani azokra az emberekre, eredményekre a figyelmet, akik egyébként a hétköznapokban ezt nem kapják meg, így ez a nap kiválóan alkalmas erre. – mondta Dr. Bujdosó Zoltán, a MATE Károly Róbert Campus főigazgatója.

Az eseményen díjat vehetett át az a gyöngyösi kutatókból is álló nemzetközi kutatócsoport, amelynek először sikerült döntő bizonyítékot találnia egy 48 éve keresett elemi részecske, az odderon létezésére.

Az idei Kutatók Éjszakájának plenáris előadását Német Lajos meteorológus tartotta “Mi lesz veled Föld, mi lesz veled éghajlat?” címmel. A szakember igyekezett felhívni minden résztvevő figyelmét az éghajlatváltozás rövidtávú hatásaira, és arra, hogy ezért a mindennapokban ki, mit tehet.

– Lesz-e olyan éghajlat, időjárás a Földön, ami az emberi élet számára még alkalmas? Ezért a fiatalok és mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy mit tehetünk, például lekapcsoljuk a villanyt, kevesebb energiát fogyasztunk. Egy csomó olyan dolog van, amit nap, mint nap ugyan hallunk, de ez jobb, hogy ha a génjeinkbe úgy beleég, hogy triviálissá válik. Óvom a környezetem, és egyben valahogy tartok is tőle, tisztelem a környezetemet. – mondta Németh Lajos meteorológus.

A számos program között a megjelentek részt vehettek egy interaktív rendőrségi bemutatón is, amelyen egy bűnügyi helyszínt dolgozhattak fel, emellett saját ujjlenyomatukat is levehették. Emellett megismerkedhettek a drónok kutatásban betöltött szerepével is.
A résztvevők nagyon élvezték programot, mint mondják, szükség van az ilyen tematikájú napokra főként a fiatalok számára.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek látóköre minél szélesebb legyen, és nagyon jó dolognak tartom, hogy lehetőség nyílik akár 5 éves kortól is betekintést nyerni ezekbe a programokba. – nyilatkozta Dravnyik-Bognár Veronika.

– Szerintem csak az érdeklődési körüket bővíti, és kellenek ilyenek. – véli Kis-Benedek Lilla.

A rendezvényen idén is helyet kapott a nagy népszerűségnek örvendő robotikai workshop, a kézművesek utcája, emellett a társasjátékok online és kézzelfogható formájával is megismerkedhettek a résztvevők.


Tovább az archívumra