Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érdekes és tanulságos kiállítás látható a városi könyvtár helyismereti részlegében

Érdekes és tanulságos kiállítás látható a városi könyvtár helyismereti részlegében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy gyöngyösi család több generációjának hétköznapjai elevenednek meg régi fényképeken. Olyan témák is feltűnnek a fényképek közt, amelyekkel eddig nem találkozhattunk, így a Fejérváryné-féle intézet vagy a szőlőpiac.

A Hársfalvy és Tóth család fényképes történeténél jóval több az a mini kiállítás, amelyet a városi könyvtár helyismereti részlegében láthatunk Hársfalvy György jóvoltából. Nem csak arról van szó, hogy egy régi gyöngyösi család három generációja tűnik fel ezeken a képeken, hanem szereplőként ott van a régi Gyöngyös is. Egy kép a Hungária szállóról, az előtte sorakozó gépkocsikkal 1920 tájáról. Vagy egy másik, a Fejérváryné Intézet tanulóiról az 910-es évekből. Egy az 1930-as évek elején készült felvételen pedig a szőlőpiacot örökítették meg eddig soha nem látott módon…

A kiállítás képei nemcsak helytörténeti, de fotótörténeti szempontból is érdekesek. Hársfalvy György azt mondja, eddig fogalmuk sem volt róla, milyen fontos és értékes dokumentumok vannak a birtokukban. Sok esetben már az sem tudható, hogy kiket ábrázolnak a képek. Ám a megsárgult, olykor szakadozott, foltos fotók egy letűnt kor kézzel fogható rekvizítumai. Érdemesek arra, hogy közkinccsé tegyük őket. A könyvtár helyismereti részlegében feldolgozzák ezeket a fotógyűjteményeket, s szeretnék, ha ezután rendszeresen be is mutathatnák egy-egy család fényképes történetét.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-03-16 )

Tovább az archívumra