Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Könyvbemutató és előválasztási esélyek Vona Gáborral

Könyvbemutató és előválasztási esélyek Vona Gáborral

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyílt küzdelmet lát az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében Vona Gábor, aki szerint Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Jakab Péter közül kerülhet ki az előválasztás végső győztese. A Jobbik egykori elnökét, a Második Reformkor Alapítvány alapítóját legújabb könyvének gyöngyösi bemutatóján kérdeztük a ma záruló előválasztás esélyeiről.

Átokból áldás című kötetének bemutatójára érkezett Gyöngyösre Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, aki az előválasztási küzdelmeket is nyomon követi, és bár a miniszterelnök-jelöltek versenyében nyílt küzdelmet lát, egykori pártja képviselőinek esélyeit is jónak véli.

– Mint gyöngyösi származású személy, a volt munkatársam, Dudás Róbert sikeréért szorítok, és bízom benne, hogy tudja folytatni a parlamentben a munkáját. A miniszterelnök-jelöltek versenyében meg nagyon nyíltnak látom a versenyt. Ott úgy látom, hogy Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Jakab Péter közül bárki befuthat, sőt sokan még Márky-Zay Pétert sem zárják ki teljesen. – mondta Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója.

Vona Gábor új kötetében egyebek mellett olyan kérdésekre keresi a választ, hogy Kelethez vagy Nyugathoz tartozunk-e, illetve hogy miért érzi a magyar, hogy a sorsa el van átkozva? Az expolitikust már régóta foglalkoztatják ezek a kérdések. Szerinte mi vagyunk a legnyugatibb keleti, és a legkeletibb nyugati nép. Lelkünk belsejében ez a keleti és a nyugat világ összeütközött, és ezt nem tudjuk kibékíteni. Úgy véli, ez a turáni átok: a bennünk lévő kettősséget nem tudjuk összehangolni.

– Egyszerre vagyunk keletiek és nyugatiak, ezt el kellene végre elfogadnunk. A történelmünk nagyjából arról szól, hogy vagy a nyugathoz akartunk csapódni, vagy ha ott megsértettek bennünket, vagy nem sikerültek az elképzeléseink, akkor elindultunk kelet felé, és lényegében egy állandó ide-oda játékot játszunk a történelmünk során. Belül a lelkünkben is megvan ez a kettősség, és talán arra volna szükség, hogy ezt a kettősséget egyszerre jól tudjuk megélni, mert ha ez jól sikerül, akkor ebből teremtő erő származik – és ez nem valami hókuszpókusz. – mondta a szerző.

Vona Gábor Ady Endrét hozta fel példaként, aki irodalmi tehetsége mellett abban volt zseniális, hogy a magyarság keleti és nyugati komponensét egyszerre volt képes magában megélni. A könyv előzetes állítása, hogy nem lehet mindenki Ady Endre, de mindannyian meg tudjuk egészségesen élni ezt a keleti és nyugati származást.


Tovább az archívumra