Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mátrai Turizmus Napja

Mátrai Turizmus Napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A turizmus világnapjához kapcsolódóan szeptember végén rendezték meg a mátrai turizmus napját. Az autóbuszos program keretében a Dél-Mátra településeit, hagyományait, értékeit mutatták be. Étel- és borkóstoló, túrák és kiállítások is várták a vendégeket. A tervek szerint idén egy hasonló téli programon is részt vehetnek majd az érdeklődők a Felső-Mátrában.

Megérkezett az Ikarus 55 a Mátra Múzeum elé. A veterán autóbusz a mátrai turizmus napjának elengedhetetlen résztvevője.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület négy évvel ezelőtt indította útjára ezt a programot, idén azonban a Dél-Mátra településeire fókuszáltak. Így Gyöngyös után Gyöngyössolymos felé vették az irányt, ahol borkóstolóra várták a résztvevőket, majd a Bába-kőhöz túráztak.

Kápolnai Nagy Ágnes szerint a siker titka a megújulás, ezért is olyan népszerűek az ilyen jellegű rendezvények.

– Van olyan vendégünk, aki nagyjából tíz éve utazik velünk, tehát már a települések egy részén volt. De miután mindig tudunk valami újat mutatni, ezért szeretnek visszajönni, hiszen tudják, hogy a helyiek nagyon nagy vendégszeretettel köszöntik őket, mindenhol itt vannak a polgármesterek, együtt élnek a rendezvénnyel. Én azt gondolom, hogy ez az igazi érték, hogy ez egy ilyen családias, jó kedvű rendezvény. – mondta Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátrai Turizmus Napjának szervezője, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület vezetője.

Ez pedig már Detk. Finom illatok, szívélyes fogadtatás, és a helyi termelők portékái várták az utasokat a Székely-ház udvarán a Detk Jövője Egyesület jóvoltából. A település a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tagja, bíznak abban, hogy a jövőben is megmutathatják a falu értékeit – mondta Stefanovszki Tamás polgármester.

– Mi azt szeretnénk, ha az egész ország megismerné a mi szép kis településünket. Már voltak a múzeumunkban, ami egy régészeti múzeum, a Hubertus vadásztársaság pedig meglepte a vendégeket egy szarvaspörkölttel. Nagy örömünkre szolgál, hogy itt lehetnek, és természetesen a jövőben is várjuk őket. – mondta Stefanovszki Tamás, Detk polgármestere.

A visszatérő vendégek mellett akadtak újak is. A spanyol származású Sergi nyolc éve él hazánkban, imádja a töltött káposztát és a magyar településeket. Ezért nem volt kérdés számára, hogy részt vegyen-e ezen a túrán.

– Reggel indultunk az Ikarus busszal, nagyon érdekes volt. Mindenki nagyon-nagyon kedves volt. Volt egy pár érdekes esemény útközben, de nagyon jól éreztem magam. Nagyon örülök, hogy részt tudok venni egy ilyen programon, szépek a kis magyar falvak. – mondta Sergi Le Lion.

A finom ebéd után ismét útra kelt a csoport. Visontán egyebek mellett Dotto kisvonatos falunézés, különleges teakeverékek, korhű ruhák, és veteránjármű kiállítás is várta a csoport tagjait.

– Idén ünnepli egyesületünk fennállásának 20 éves évfordulóját, és megtudtuk, hogy egy veterán Ikarussal jönnek a vendégek, és úgy gondoltuk, hogy ha már veterán, akkor legyen sok. Mi mindenképp ünnepeltünk volna egy kiállítást, felvonulást, és úgy gondoltuk, hogy így együtt ezzel a rendezvénnyel még nagyobb sikere lesz. – mondta Harkóné Kozma Aranka, a Mátra Veteránjármű Egyesület vezetője.

A templomban egy orgonakoncertet is meghallgathattak a vendégek.

A két útvonalon megrendezett, több település bevonásával megvalósult eseményt minden résztvevő nagyon élvezte. A tervek szerint pedig idén egy hasonló téli programon is részt vehetnek majd az érdeklődők a Felső-Mátrában.


Tovább az archívumra