Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lódarázsveszély

Lódarázsveszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több túrázót is megszúrtak lódarazsak az elmúlt napokban a Rákóczi-forrás közelében. Kiirtani nem lehet őket, ezért a legfontosabb, hogy a hideg idő beköszöntéig kerülni kell ezeket a táblával jelzett területeket. Darázsszúrás esetén – még akkor is, ha nem vagyunk allergiásak – forduljunk mihamarabb orvoshoz – javasolják a szakemberek.

A mátrai Rákóczi-forrás környezetében lódarázsveszély van – hívja fel a figyelmet az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete.

A hétvégén több túrázót is megszúrtak, illetve megtámadtak a rovarok. A figyelmeztető táblákat kihelyezték az érintett területre, ennek ellenére még tegnap is szúrtak meg túrázókat lódarazsak.

– Azt tanácsoljuk, hogy kerüljék el a Rákóczi-forrás környékét, illetve azokat az idős erdőket, amelyekben túltartott állományok, odvasodott fák vannak, hiszen az odúkban szívesen megtelepszik a lódarázs, és onnan lesből támadva agresszíven közelít a kirándulók felé. – mondta Vígh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs-és közjóléti vezetője.

Az elmúlt napokban többen fordultak orvoshoz darázsszúrás okozta panaszokkal Gyöngyösön, Dr. Nagy Éva rendelőjében is sokan megfordultak. A háziorvos szerint erre nagyon oda kell figyelni, hiszen akár halálos is lehet a marásuk.

– Hétvégi ügyeletemben nekem is fordult elő beteg, aki ilyennel jött, sőt szombaton állítólag az ügyeletben több beteg jelentkezett ilyen tünetekkel. Azért nagyon veszélyes a lódarázs-csípés, mert egyrészt sokkal nagyobb állatról beszélünk, másrészt nem méhecske, tehát nem szúr, hanem harap, tehát nagyobb sebet is ejt és sokkal több méreganyagot visz a szervezetbe. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Érdemes tudni, hogy mivel erdei környezetben vannak, vegyszeresen kiirtani nem lehet őket – emelte ki Vígh Ilona, kommunikációs- és közjóléti vezető.

– Vegyszeresen, drasztikusan nem avatkozunk be az erdő élővilágába. Ez nem egy városi környezet, ahol, hogy ha egy lódarázs fészek növekszik, akkor odahívják egyből a darázsirtókat, és akkor ott vegyszeresen kezelik. – mondta Vígh Ilona.

A lódarázs-veszély addig áll fenn, amíg be nem köszönt a hidegebb, csapadékos időjárás, 5-10 fok környékén már gyengül a veszély.


Tovább az archívumra