Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyorsteszteket kaptak a háziorvosok

Gyorsteszteket kaptak a háziorvosok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több, mint 100 antigén gyorsteszt érkezett meg ma a gyöngyösi háziorvosi rendelőkbe. Az Országos Tisztifőorvos még két hete küldött levelet a háziorvosoknak, amelyben azt kérték, a pontosabb diagnózis felállítása érdekében már az első orvos-beteg találkozásnál derüljön ki, ha Covidos az illető, ezért kapták a gyorsteszteket. Dr. Nagy Éva televíziónknak elmondta: több okból sem tartja helyesnek a kért eljárást.

140 darab atingén gyorsteszt az asztalon, többet el is használt már Dr. Nagy Éva háziorvos. Ma érkezett az újabb adag, ám azt már nem vette át.

– Van már 140 darab tesztünk, ami december harmadikán lejár, és most is ugyanolyan lejáratú tesztet hoztak, úgyhogy én azt nem vettem át, mert teljesen fölösleges, és azt mondta a fiatalember, aki hozta, hogy mások is így tettek. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A teszteket eddig leginkább a kontaktszemélyek kérték, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e. Az Országos Tisztifőorvos néhány hete küldött levelet a háziorvosoknak, amelyben arra kérte őket, hogy teszteljék a covid-gyanús betegeket, hogy minél hamarabb kiderüljön a betegségük. Dr. Nagy Éva szerint azonban ez több kérdést is felvet, hiszen például lázas, felső-légúti tünetekkel rendelkező betegeket nem vizsgálnak személyesen.

– Ha a betegnek megcsináljuk a tesztet, utána negyed órát kell várni az eredményre a váróban. Addig jön más beteg, így nem kizárt, hogy ő megfertőződik, tehát ezért sem tartom ezt jó dolognak. – mondta a háziorvos.

Dr. Nagy Éva szerint ez szakmailag indokolt vidéken, és ott, ahol nincs más egészségügyi intézmény, Gyöngyösön azonban eddig is működött, hogy a pesti úti tesztközpontban vagy a mentősök által tesztelték a gyanús eseteket. A háziorvos hangsúlyozza: ha egy gyorsteszt eredménye negatív, az még nem jelenti azt, hogy az illető nem covid fertőzött.


Tovább az archívumra