Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Földkábelek a Mátrában a biztonságos áramellátásért

Földkábelek a Mátrában a biztonságos áramellátásért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Felső-Mátra egyes részein a szabadvezetékek helyett már földkábelekben fut a villamos energia. A több mint 1,2 milliárd forintos beruházás három ütemben valósul meg – Mátrakeresztes és Mátraszentistván, valamint Parád és Parádsasvár között már kialakították a földkábeleket, az utolsó 10 kilométeres, Mátrafüred – Kékestetőt érintő szakaszon várhatóan jövő tavasszal kezdődnek a munkálatok.

Az elmúlt évek során gyakran okozott gondot a zord időjárás a Felső-Mátra egyes részein, áramkimaradások és veszélyes kidőlt fák is nehezítették a lakók, a vendéglátó egységek, és a szakemberek életét – ezt kívánja orvosolni az 1,2 milliárd forintos beruházás, mely során a légvezetékeket földkábelekre cserélik – mondta Bartos Csaba, az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. Gyöngyösi régiójának vezetője.

– Már 2 ütem megvalósult, ez Mátrakeresztes és Mátraszentistván közötti 6 kilométeres szakasz, amit a közelmúltban adtunk át. Most bontási munkálatok folynak még a Parád, Parádsasvár közötti szakaszon, ez 12 km hosszú, de már megvalósult a kábelnek a létesítése, és jövő tavasszal fog indulni Mátrafüred és Kékestető közötti utolsó szakasz, ez is körülbelül 10 km hosszú szakasz. – tájékoztatott Bartos Csaba, az MVM-ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. Gyöngyösi régiójának vezetője.

A Mátrafüred-Kékestető közötti szakasz várhatóan jövő decemberre készül el.

– Több százmillió forintos lesz ez a szakasz is, körülbelül egy olyan 4-500 millió forint. A kábelnek a létesítése, tehát kábel-gödröket fognak ásni, a kábelt lefektetik, leginkább, mikor a hálózatot át fogják szerelni a légvezetékről a kábeles részre, akkor lesznek majd áramszünetek. – mondta Bartos Csaba.

Ez a beruházás nem csak azért fontos, hogy üzemzavarmentes legyen a szolgáltatás, hanem a természet- és madárvédelem szempontjából is. Egy ilyen középfeszültségű vezeték mentén 14 méter széles erdőnyiladékot kell folyamatosan fenntartani, de a földkábelek elhelyezése után ezek megszüntethetők.

A szolgáltató azt ígéri, a munkálatok ideje alatt is biztonságos lesz az áramellátás, hiszen megfelelő kapacitású aggregátorok állnak rendelkezésre.


Tovább az archívumra