Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 480 forint az üzemanyag, a kutakat nehéz helyzetbe hozza az árbefagyasztás

480 forint az üzemanyag, a kutakat nehéz helyzetbe hozza az árbefagyasztás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Olcsóbban tankolhatunk mától a benzinkutakon. A 95-ös benzin és a gázolaj litere sem kerülhet többe 480 forintnál, miután a kormány három hónapra maximálta az árakat. A döntésnek az autótulajdonosok örülhetnek, a Magyarországon működő, mintegy kétezer töltőállomást és a több mint tizenötezer dolgozó foglalkoztatását azonban nehéz helyzetbe hozza.

505-510 forintért tankolhattunk egészen tegnapig. Ma 0 órától azonban a kiírások mindenhol megváltoztak. Mától legalább három hónapig legfeljebb 480 forintba kerülhet egy liter üzemanyag. Ez csak a leggyakrabban vásároltakra igaz, a magasabb oktánszámú, a prémium benzinek és gázolajokra az árbefagyazstás nem vonatkozik. Holoda Attila energetikai szakértő az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy egyes kutak a kiesett bevételt ezeknél az üzemanyagoknál, vagy akár más áru esetében pótolhatják.

A kormány döntése bár a sofőrökre nézve pozitív hatással van, a Magyarországon működő, mintegy kétezer töltőállomást és a több mint tizenötezer dolgozó foglalkoztatását is befolyásolja.

– Annak ellenére, hogy a kútüzemeltetőnek nagyon komoly érvágás ez a 20-25 forintos árdifferencia, egy ötven literes tankolás esetében ez mindösszesen 1200 forintot jelent egy vásárló számára. – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban azt mondta: a kisebb, független töltőállomások akár be is zárhatnak a veszteség miatt, ám a szombaton megjelent Magyar Közlöny szerint ezt sem lehet csak úgy meglépni.

– Szigorú szabályokat vezetett be a kormány, a törvényalkotó arra vonatkozóan, hogy milyen módon és milyen szankciók vállalásával lehet akár csak a nyitvatartási időt is korlátozni, vagy esetleg a kút bezárása mellett dönteni. A jogszabály még arra is kitér, ha a miniszter a kutat stratégiailag kiemeltnek tekinti, akkor akár átmenetileg üzemeltetőt is kijelölhet az adott kút működtetésére, és a kutat átmenetileg el lehet venni, annak tulajdonosától, vagy üzemeltetőjétől. – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó szerint a horvátországi példa alapján lehetett számítani az intézkedésre, ám a részletek a kutakat is meglepték, jelenleg az az elsődleges céljuk, hogy a kiszolgálás folyamatos és zökkenőmentes legyen.

Szerdától egyébként 5 forinttal nő a 95-ös benzin ára, ám mivel a fogyasztói árakat rögzítették, a lakosokat ez nem érinti, a kutak azonban a drágább nagykereskedelmi árat kell, hogy fizessék. Az elemzők szerint az üzemanyagok ára a világpiaci folyamatoknak, illetve a forint gyengülésének következtében töretlenül nő szeptember óta, és ez a következő hónapokban sem áll meg.


Tovább az archívumra