Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az advent veszélyeire hívták fel a figyelmet

Az advent veszélyeire hívták fel a figyelmet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az adventi időszak és a karácsony veszélyeire hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az Egerben tartott látványos bemutatón az óvodásoknak szemléltették, hogy milyen gyorsan terjed a tűz egy szobában, valamint különböző oltási technikákkal is megismerkedhettek a kicsik.

Látványos bemutatóval készült az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Nemzedékek terén, ahol szemléltették, hogy egy felügyelet nélkül hagyott gyertya lángja milyen gyorsan át tud terjedni a száraz adventi koszorúra és karácsonyfára. Néhány perc alatt már a teljes szoba lángolt.

– Ahhoz, hogy biztonságban töltsük az ünnepeket nagyon fontos, hogy az égősorokat, füzérsorokat megbízható helyről vásároljuk. Egy nem jó minőségű égősor az áramütés veszélyén kívül, a tűzkeletkezésének veszélyét is magában hordozza. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A jelenlévők azt is láthatták, hogy mi történik, ha az égő olajat valaki vízzel akarja eloltani. Amint látszik, ilyenkor hatalmas tűzgömb keletkezik. Ez igen komoly sérüléseket tud okozni és a tűz könnyen átterjedhet a konyha berendezési tárgyaira is. A tűzoltók ezért bemutatták azt is, hogy ilyenkor a helyes megoldás az, hogyha a hőforrást megszüntetjük az edény alatt, és egy fedőt teszünk rá, hiszen akkor elvonjuk az égéshez szükséges oxigént.

Nagy Csaba szóvivő azt mondja egy sátrat is felállítottak, ahol szemléltették, hogy milyen körülmények vannak egy füsttel telítődött szobában.

– Aki szeretette volna, az megnézhette, hogy mennyire sűrű füst alakulhat ki egy ilyen lakástűz alkalmával, és eldugtunk ott egy bábut, amit meg kellett keresni. Ez nem egy könnyű munka ilyen látási viszonyok között. A mai korban már nagyon sok műanyaggal vesszük körbe magunkat a lakásban. Nem szükségszerű, hogy nagy tűz keletkezzen, hogy a tűz tragédiához vezessen. Ezeknek a műanyagoknak az égésekor mérgező gázok keletkeznek. – mondta Nagy Csaba.

Így érdemes mindenkinek egy füstérzékelőt beszereznie, hiszen 40 másodperc sem kell ahhoz, hogy jelezzen. Ez azért is kiemelten fontos, mivel a lakástüzek során a füstmérgezés követeli a legtöbb áldozatot.


Tovább az archívumra