Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorodott az állatvédelmi törvény, börtön jár az állatkínzóknak

Szigorodott az állatvédelmi törvény, börtön jár az állatkínzóknak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít majd az állatvédelmi törvény módosításával. A legtöbb rendelkezés január 1-jén lép hatályba.

Szaporítás, állatviadalon való részvétel és állatmérgezés – egyebek mellett ezeken a területeken szigorít az újonnan elfogadott állatvédelmi törvény január elsejétől.

– A szaporítókat érintő törvénymódosításnak már itt volt az ideje, mivel sajnos a gazdik nem tudják eldönteni, hogy szaporítótól vesznek vagy tenyésztőtől. Eléggé zűrzavaros, és sajnos ennek az állat issza meg a levét. A mérgezés állatkínzásnak nevezhető, hiszen az állat szenved. Szerencsére csak 1-2 ilyen esetem volt, de több kollégától hallottam, hogy van amikor, napi szinten előfordul. – mondta Dr. Benedek Noémi Blanka, a Hope Állatorvosi Rendelő állatorvosa.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a szaporítás, három évig terjedő szabadságvesztéssel a visszaeső állatkínzó, öt évig terjedő szabadságvesztéssel a különösen visszaeső állatkínzó és az, aki méreg kihelyezésével több állatot elpusztít, emellett büntethetővé válik a mérgezés előkészülete is.

Ha valaki illegális cselekményt észlel, akkor mindenképp a rendőrséget keresse fel, azonban, ha nem biztos az állatkínzásban, akkor civil szervezetet érdemes megkeresni az ügyben – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

– Mindenképp a rendőrséget kell hívni, és legyenek bátrak! A rendőrség majd átirányítja a megfelelő állatvédelmi szervezetekhez ezt a hívást és ez ügyben akkor majd elindul egy folyamat. – mondta Dr. Benedek Noémi Blanka.

Az állatviadalok szervezőin túl a résztvevők is büntethetők. Sok esetben nagyon nehéz bizonyítani a viadalok szervezőjének kilétét, ezért döntöttek úgy, hogy a résztvevők is büntethetők lesznek.


Tovább az archívumra