Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem számít védettnek, aki átesett a betegségen

Nem számít védettnek, aki átesett a betegségen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Akár el is dobhatják a védettségi igazolványukat azok, akik a fertőzésen átestek, viszont oltást nem kaptak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint ugyanis ez nem jelent immunizációt, így ajánlásában azt írja: a betegség után már várni sem kell, azonnal beadható a védőoltás. A szakemberek közben már az ötödik hullámra figyelmeztetnek, hiszen az év végi alacsony adatok után ismét emelkedésnek indult az új betegek száma.

Több helyen is elkérhetik a védettségi igazolványokat, ám azok, akik nem kérték az oltást, akár el is veszíthetik a jogosultságokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis több ponton módosította ajánlásait, ezek közül az egyik az, hogy a fertőzésen való átesettség nem jelent immunizációt, így minden esetben szükséges az oltás felvétele. Többek szerint azonban a helyzet értelmezhetetlen, hiszen kormányrendeletet egy ajánlás nem írhat felül. Arról, hogy elveszik-e az igazolványt azoktól, akik nem kérték az oltást, az Operatív Törzs dönthet, ám egyelőre nem született határozat erről. A központ szerint míg korábban várni kellett a betegség és az oltás beadatása között, most már azonnal beadható a védőoltás. Az első két vakcina beadása után azonban továbbra is ajánlott négy, legfeljebb hat hónapot várni az ismétlő oltásig. A negyedik oltást viszont egyelőre nem tartják indokoltnak.

Az év végi alacsony adatok után a szakemberek már arra figyelmeztetnek, hogy ahogy tavaly januárban a második hullám vége előtt érkezett a harmadik, most ugyanez rajzolódik ki, vagyis a növekvő napi adatok szerint az ötödik hullám elején lehetünk. Míg egy hete 3300 új fertőzöttet regisztráltak, ma 6454-re ugrott a szám, ami 92%-os növekedés egy hét alatt. Az első oltást felvettek száma jelenleg kevesebb, mint 6 millió 300 ezer. A kórházakban egész januárban oltási akciónapokkal ösztönzik az embereket a védőoltás felvételére.


Tovább az archívumra