Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, így február 15-étől csak azoknak a kártyája lesz érvényes, akik három oltással rendelkeznek, vagy 6 hónapon belül kapták meg a második oltásukat – jelentette be ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A kötelező karantén és a tesztelés szabályai is változnak.

Az omikron megjelent hazánkban, a fertőzések nagy részét az új variáns adja. A kormány úgy döntött, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

– Azt látjuk, hogy az átesettség fogalma az omikron után, mást fog jelenti, mint előtte jelentett, tehát nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás jelent védettséget, ezért február 15-től kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványokat kiadni, a QR kód alapján ez ellenőrizhető. – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve aki két oltást kapott és a második oltást 6 hónapon belül kapta meg. Tehát aki az átesettsége miatt kapott igazolványt, annak február 15-től érvénytelenné válik a kártyája. A Portfólió számításai szerint több mint 2,5 millió kártya veszítheti el érvényességét a mai állapot szerint.

A jelenleg érvényes kormányrendelet szerint a sporteseményeken, az 500 főnél több vendéget fogadó zenés-táncos rendezvényeken, koncerteken kell felmutatni a védettségit, valamint az egyéb rendezvényeken, ha zárt térben tartják azokat. Arról, hogy milyen változást tervez az oltási igazolványokhoz fűződő jogokban a kormány, egyelőre nem beszélt a miniszter.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: lerövidítik a karantén-kötelezettség időtartamát, mivel az omikron gyorsabb lefolyású vírus. A kötelező karantén hét nap lesz a felnőtteknél, de öt nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel szabadulni lehet. A gyerekekre vonatkozó szabályok ugyancsak változnak.

– Az iskoláknál a felső tagozatban már bevált gyakorlatot kiterjesztjük az alsó tagozatra, hiszen most már ők is kapnak oltást, ami azt jelenti, hogy ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karantén-kötelezettség időtartama az 5 napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok, tehát az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenlét mellett. – mondta a miniszter.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy a negyedik oltás egyelőre nem kötelező, de orvosi konzultáció után bárki megkaphatja. Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, azért nem az ingyenes tesztelés felé orientálódik a kormány, mert elsősorban a vakcinákkal akarnak védekezni.


Tovább az archívumra