Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, így február 15-étől csak azoknak a kártyája lesz érvényes, akik három oltással rendelkeznek, vagy 6 hónapon belül kapták meg a második oltásukat – jelentette be ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A kötelező karantén és a tesztelés szabályai is változnak.

Az omikron megjelent hazánkban, a fertőzések nagy részét az új variáns adja. A kormány úgy döntött, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

– Azt látjuk, hogy az átesettség fogalma az omikron után, mást fog jelenti, mint előtte jelentett, tehát nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás jelent védettséget, ezért február 15-től kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványokat kiadni, a QR kód alapján ez ellenőrizhető. – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve aki két oltást kapott és a második oltást 6 hónapon belül kapta meg. Tehát aki az átesettsége miatt kapott igazolványt, annak február 15-től érvénytelenné válik a kártyája. A Portfólió számításai szerint több mint 2,5 millió kártya veszítheti el érvényességét a mai állapot szerint.

A jelenleg érvényes kormányrendelet szerint a sporteseményeken, az 500 főnél több vendéget fogadó zenés-táncos rendezvényeken, koncerteken kell felmutatni a védettségit, valamint az egyéb rendezvényeken, ha zárt térben tartják azokat. Arról, hogy milyen változást tervez az oltási igazolványokhoz fűződő jogokban a kormány, egyelőre nem beszélt a miniszter.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: lerövidítik a karantén-kötelezettség időtartamát, mivel az omikron gyorsabb lefolyású vírus. A kötelező karantén hét nap lesz a felnőtteknél, de öt nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel szabadulni lehet. A gyerekekre vonatkozó szabályok ugyancsak változnak.

– Az iskoláknál a felső tagozatban már bevált gyakorlatot kiterjesztjük az alsó tagozatra, hiszen most már ők is kapnak oltást, ami azt jelenti, hogy ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karantén-kötelezettség időtartama az 5 napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok, tehát az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenlét mellett. – mondta a miniszter.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy a negyedik oltás egyelőre nem kötelező, de orvosi konzultáció után bárki megkaphatja. Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, azért nem az ingyenes tesztelés felé orientálódik a kormány, mert elsősorban a vakcinákkal akarnak védekezni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pöttöm Panna 1. rész
09:11
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Nézőtér - kulturális magazin
10:04
Reklám
10:06
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
11:10
Operagála 2021. (részlet)
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pöttöm Panna 2. rész
18:12
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Vidróczki Néptáncegyüttes
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:51
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:05
Világörökség - Lillafüred 
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság