Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rögzítik hat alapvető élelmiszer árát február elsejétől

Rögzítik hat alapvető élelmiszer árát február elsejétől

Élelmiszerár-stopot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. A lisztnek, a tejnek, az olajnak, a csirkemellfilének és -far-hátnak, a sertéscombnak, valamint a kristálycukornak az árát a tavaly október 15-ei szintre állítják február elsejétől. Az üzleteknek nem központi, egységes áron kell adniuk ezeket az élelmiszereket, hanem azon az áron, amelyen október közepén árulták – ezt már a mai kormányinfón jelentették be. Az ellenzék bírálja az intézkedést, Márki-Zay Péter szerint inkább az áfát kellene csökkenteni, Jakab Péter pedig arról írt, hogy az árstop hatására február elsejétől a legtöbb termékért többet kell fizetnünk.

Akciós a csirkemell filé ebben az üzletben, 1999 forint helyett most 1499 forintba kerül kilója. Február elsejétől azonban már változni fog többek között ennek a terméknek az ára is. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, a közösségi oldalon osztotta meg az alapvető élelmiszerek árait érintő kormányzati döntést.

– Ma úgy döntöttünk, hogy hat termék esetében, kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Valamint a csirke far-hát esetében, méghozzá úgy, hogy február elsejétől három hónapra a tavaly október 15-i árakon rögzítik az érintett termékek árait. Az erről szóló rendelet még nem jelent meg, vagyis azt nem tudni, hogy az élelmiszer-áruházak számára is csökken-e a felvásárlói ár, vagy csak a lakosoknak kell kevesebbet, vagy többet fizetni.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt mondta, hogy azért az októberi árakat rögzítik, mert akkor kisebb volt az infláció, és úgy fogalmazott: „akkor nem panaszkodtak a lakosok az árakra”. A KSH adatai szerint akkor 6,5%-os volt az infláció, amely valóban kevesebb a mostani, 7,4%-nál. A döntés után a kormány szerint 2%-kal fog csökkenni az infláció.

Az ellenzék bírálja a döntést, Márki-Zay Péter közösségi oldalán azt írta: ezzel Orbán Viktor azt bizonyítja, hogy tragikus állapotban van a magyar gazdaság. Mint írja: kormányváltás esetén 5%-ban maximálják az alapvető élelmiszerek áfáját.

Az egyik, televíziónknak nyilatkozó vásárló szerint is inkább ez lenne a jó megoldás:
„Szerintem jobb lenne, ha inkább áfát csökkentenének, nekem ez a véleményem, de ideje lenne valamit csinálni.”

Jakab Péter is a közösségi oldalán reagált a döntésre. A Jobbik elnöke egy üzletben nézett utána, mely terméknek hogyan változna az ára, az ő tapasztalatai szerint a hat termékből ötért többet kell majd fizetnünk, azokat ugyanis most olcsóbban tudta volna megvásárolni, mint a Központi Statisztikai Hivatal által rögzített októberi átlagár,
A KSH tavaly október adatai elérhetők, de a mai kormányinfón kiderült: nem ez alapján számolják majd az árakat, hanem minden boltnak a saját, október közepi árszintjére kell visszatérnie egy meghatározott árplafon mellett. Gulyás Gergely azt mondta: azért nem az áfát csökkentik, mert úgy kisebb lenne az az összeg, amely a családoknál marad.

Az üzleteket ellenőrizni fogják, ahogy korábban a benzinkutakat is, aki megszegi a szabályokat, büntetésre számíthat. A pénzbírság felső összege jelenleg nem ismert, de a miniszter szerint ez biztosan visszatartó hatással fog bírni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pöttöm Panna 1. rész
09:11
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Nézőtér - kulturális magazin
10:04
Reklám
10:06
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
11:10
Operagála 2021. (részlet)
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pöttöm Panna 2. rész
18:12
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Vidróczki Néptáncegyüttes
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:51
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:05
Világörökség - Lillafüred 
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság