Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hiába drágultak az autók, továbbra is nő kereslet

Hiába drágultak az autók, továbbra is nő kereslet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két év alatt kétmillió forinttal emelkedett a használt autók átlagára, és az új autók is hasonló mértékben drágultak. Az egyik gyöngyösi kereskedés ügyvezetője azt tanácsolja, aki teheti, most vásároljon autót, hiszen nem látják a drágulás végét. Az alkatrészhiány és a növekvő kereslet miatt kevesebb jármű érhető el a szalonokban. Van olyan modell, amelyre akár másfél évet is várnia kell a vevőnek.

Különböző modellek sorakoznak az egyik gyöngyösi márkakereskedésnél, van választék, de korántsem annyi, mint például két éve. Itt általában négyszáz autót állítanak ki, most feleannyi jármű sincs. Ennek oka az alkatrészhiány, és a növekvő kereslet, amit a gyártók már nem tudnak követni.

– Az új autók darabszáma, amit legyártanak, sokkal kevesebb, mint eddig valaha, ennek az az oka, hogy a különböző nyersanyagok, illetve a chiphiány is megjelent az autógyártóknál, így nem tudják az autót, csak 99,5%-ban legyártani. – mondta Tóth Máté, a Shick-R Kft. ügyvezető igazgatója.

Az alkatrészhiány miatt előfordul, hogy akár luxusautót is érintőképernyő nélkül, a régi, nyomógombos rádióval felszerelve adnak el. Tóth Máté elmondta: míg két éve a legalacsonyabb árkategóriás autójuk ára nem érte el a hárommillió forintot, addig most már négymillió forint alatt nem is lehet kapni hasonló modellt. De nem csak az új autók tekintetében szembetűnő a drágulás, a használt autók esetében is jelentősen nőtt az átlagár, két év alatt kétmillió forinttal drágultak. A kereslet viszont így is folyamatosan emelkedik irántuk.

– Vagy az ő jövedelmi szintjük már nem engedi meg, hogy új autót vásároljanak, mert az az autó, amit eddig vásároltak hatmillióért, az most már tízmillió, ez az egyik oka, hogy sokan a használt autók felé fordultak, a másik oka, hogy ha meg is van a pénze, nagyon sok gyártó 70 hétre ígéri, hogy megérkezik. – mondta Tóth Máté.

A szakember szerint aki autóvásárláson gondolkozik, ne habozzon, mert a drágulás az új évvel sem állt meg, és nem is látják, mikor áll meg az árnövekedés.


Tovább az archívumra