Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Állandóra rendezkedne be a Véderő Gyöngyöspatán

Állandóra rendezkedne be a Véderő Gyöngyöspatán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szervezet tagjai már hétfőn megjelentek a településen, ahol újra megszerveznék a táborukat. Horváth Aladár roma jogvédő szerint az egyesület célja, hogy megfélemlítse a helyi romákat. Szerinte a köztársaság kivonult Gyöngyöspatáról.

Ez az a terület, ahol a Véderő nevű szervezet háromnapos katonai alapismereteket oktató táborát tartotta volna. Az úgynevezett Kecsketetőn álló pincéhez ezen az úton lehet feljutni – a főleg romák lakta településrészen keresztül. Az utat egész hétvégén rendőrök őrizték, akik végül garázdaság miatt előállították a szervezet tagjait. A tábort szervező Eszes Tamás az Aktuálisnak azt mondta: az időpont- és helyszínválasztásnak semmi különösebb oka nem volt.

Eszes Tamás úgy fogalmazott: ha nem lenne körülöttük ez a felhajtás, békés táborozók lennének, és továbbra is szándékukban áll, hogy Gyöngyöspatán létesítsék állandó kiképzőhelyüket.

Baranyi Tamás ablakát dobták be ismeretlenek egy héttel ezelőtt. A férfi úgy véli, a véderősök a korábban a településen felvonuló Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaihoz hasonlóan meg akarják félemlíteni a helyi romákat.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint azonban Gyöngyöspatán rend van, a rendőrség pedig határozottan lépett fel a tábort szervező véderősökkel szemben. A Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője úgy fogalmazott: a köztáűrsaság kivonult Gyöngyöspatáról, az állam nem látja el a feladatát.

A Véderő tagjai már hétfőn visszatértek Gyöngyöspatára, ahol újra meg akarják szervezni a hétvégén meghiúsított tábort. Sőt Eszes Tamás azt is bejelentette: független jelöltként indulni kíván a közelmúltban megüresedett polgármesteri címért Gyöngyöspatán.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2011-04-26 )

Tovább az archívumra