Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a szabadtéri tűz

Sok a szabadtéri tűz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megszaporodott a szárazfűtüzek száma az utóbbi napokban, megyénk tűzoltói 31 helyszínen avatkoztak be. A gyöngyösi lánglovagok 7 alkalommal vonultak ilyen esethez. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák, ezért a megyei katasztrófavédelem tanácsait érdemes szem előtt tartani.

Az enyhe időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkáknak és emiatt is emelkedik a szabadtéren keletkezett tűzesetek száma. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz.

– Gyöngyöstarjánban, Gyöngyösorosziban bozótos területeken elszáradt növény, nádas és hulladék kapott lángra. Adácson egy melléképületre és egy kerítésre is átterjedtek a lángok. A tűzzel érintett területek nagysága pár négyzetmétertől 3 hektárig terjedt. A gyöngyösi tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat – sorolta az eseteket Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Gyöngyös belterületén tilos a zöldhulladék égetése, a környező településeken pedig a helyi önkormányzatok rendelik el az égetési szabályokat. Szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység.

– A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt 5 nappal a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál kell írásban jelezni. A megyei katasztrófavédelem weblapján a bejelentéshez szükséges iratminta megtalálható – emlékeztetett a szóvivő.

A szakember kiemelte: a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Emellett tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors terjedésének. Baj esetén haladéktalanul hívni kell a 112-es segélyhívószámot.


Tovább az archívumra