Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvjuk a gyerekekeket! – A biztonságos internet napja

Óvjuk a gyerekekeket! – A biztonságos internet napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ma van a biztonságos internet napja, melynek célja felhívni a figyelmet a világháló használatának előnyeire, de veszélyeire is. Már több mint 200 országban tartanak a kampány résztvevői ezen a napon programokat, előadásokat és kiemelten foglalkoznak a gyermekek és idősek védelmével, hiszen az online térben ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Minden egyes megosztással, bejegyzéssel, üzenetváltással több és több adatot adunk meg magunkról. A digitális lábnyomunk örökre megmarad és bármikor elérhetőek lesznek szinte bárki számára, ezért kétszer-háromszor is gondoljuk át mielőtt posztolnának egy képet, egy bejegyzést vagy személyes adatot adunk ki valaki számára – mondja Kurkó-György Zsuzsánna, a Safer Internet Program koordinátora.

– Vigyázzunk a gyerekekre, a fiatal korosztályra, mert nincs meg a kellő élettapasztalatuk, amivel egyes online tevékenységük súlyát a jövőbeni következményeit fel tudnák mérni. Ebben kell nekünk segíteni, ebben van nagy szerepük és felelősségük a felnőtteknek, pedagógusoknak, szülőknek – fejtette ki a szakember.

Ezért is érdemes gyakran beszélgetni velük, időkorlátot szabni a böngészésre és megtanítani nekik azt, hogy senkinek se adjanak ki személyes adatot vagy jelszót.

A mai világban már az online zaklatás is nagy veszélyt jelent, ami történhet ismerősök, idegenek és akár influenszerek között is. Ezért fontos, hogy jó példaképek legyünk és időben vegyük észre, ha valaki bajban van.

– Nagyon fontos, hogy beszéljünk a gyerekekkel, hogy felismerjék ők is azt, hogy mikor válnak áldozattá, hogy mikor ők az elkövetők és hogy ne tétlenül nézzék ezt, ne csatlakozzanak egy negatív kommentáradathoz, hanem merjenek kiállni az áldozat mellett – fűzte hozzá Kurkó-György Zsuzsánna.

A szakember végül kiemelte: ha bárkit online bántalmaznak, különböző forródrótokon tehetnek bejelentéseket, emellett szükség esetén vállalnak kitelepüléseket, hogy egy-egy előadás keretében felvilágosítást, tanácsadást nyújtsanak a fiatalok számára.


Tovább az archívumra