Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A romák nagy része ma elhagyta a települést, rokonokhoz indultak addig, amíg nem érzik magukat újra biztonságban Gyöngyöspatán

A romák nagy része ma elhagyta a települést, rokonokhoz indultak addig, amíg nem érzik magukat újra biztonságban Gyöngyöspatán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kormánymegbízott szerint szervezett nemzetközi botránykeltés zajlik.

Baranyi Károlyék a buszmegállóba tartanak, az esti verekedés után a romák nagy része elutazott rokonokhoz, ismerősökhöz.

A helyi cigány vezetők szerint hiba volt, hogy vasárnap egy roma asszony megütött egy magyar nőt, ám szerintük sokan, régóta dolgoznak azért, hogy eldurvuljon a helyzet annyira, mint ahogy az éjjel történt.

Horváth László megyei kormánymegbízott szerint szervezett politikai lejárató kampány zajlik Patával kapcsolatban. Mint fogalmazott, a polgárjogi aktivisták akkor tudnak beülni a cigánysorra, ha a Véderősök is ott állnak a domb tetején. A politikus maga is a helyszínen töltötte az éjszakát és felügyelte a helyzet lenyugtatását.

Horváth László elmondta: a rend eddigi biztosításának állami költségei már elérik a 40 millió forintot. A patai lakosok türelmetlenek, volt, aki azt mondta: a belügyminiszter ottjártakor meg sem hallgatta őket, pedig a kormánytól azt várják, hogy nyugalmat teremtsen a településen.

Ma az önkormányzatnál is felolvastak egy nyilatkozatot, eszerint minden patai lakos békét akar, és sérelmezték, hogy az önkormányzatot a döntéshozók és a média képviselői eddig nem hallgatták meg. Kérdezni azonban most sem lehetett.

A romák a buszra várva azt mondták: csak akkor jönnek vissza, ha biztonságban érzik magukat. Csaknem félezren a helyiek elmondása szerint politikai menedékjogért folyamodnak az Egyesült Államoknál. A kormány intézkedését adásunk kezdetéig még nem ismerhettük meg.

A büntető törvénykönyv szigorítására készül a kormány – jelentette be a miniszterelnök szóvivője a tömegverekedés után. Eszerint három évig terjedő börtönnel lennének sújthatóak, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek. A javaslatot még ma benyújtják a parlamentnek.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-04-27 )

Tovább az archívumra