Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A taiko szó eredeti jelentése: japándob és egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszertípusra vonatkozik

A taiko szó eredeti jelentése: japándob és egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszertípusra vonatkozik

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az 1900-as évek közepe óta azonban a kifejezés már egy zenei stílust is jelöl, mégpedig a japándobokon játszott csoportos dobstílust. Ennek a stílusnak a legjelentősebb hazai képviselője a Kiyo Kito Taiko dobcsoport, mely Gyöngyösön vendégszerepelt.

A Kiyo Kito Taiko pár éve már nagy sikerrel lépett fel a városban, ezért is hívták meg őket most a művészeti hetekre. A 11 éve, a szintézis szabadegyetem sámándobköréből megalakult taikós csoport az első volt Közép-Európában. Volt idő, hogy egyszerre 25-en is doboltak a színpadon, mára hatan maradtak.

A vonzó és látványos zenei műfaj sajátossága a dobolást kísérő különleges mozgáskultúra, valamint a jellegzetes dobok, melyeknek a mérete az egészen kicsitől a több méter átmérőig terjedhet.

Csak Japánban több mint 10 ezer taikó zenekar van, ezek többsége hagyományos japán dobzenét játszik. A Kiyo Kito Taiko, melynek nevében a Kiyo Kito az eredethez való visszatérést jelenti, ezt a vonalat viszi tovább. Erre garancia Takaku Keidzsironak, az együttes japán származású művészeti vezetőjének a munkája.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-05-26 )

Tovább az archívumra