Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 1988 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének kezdeményezésére május 31-én tartjuk a Dohányzásmentes Világnapot

1988 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének kezdeményezésére május 31-én tartjuk a Dohányzásmentes Világnapot

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mivel a dohányzás áldozatainak száma az elmúlt évek során megsokszorozódott, a jövő évtől hazánkban is korlátozó intézkedések bevezetésére számíthatunk.

Szív-és érrendszeri betegségek, légzőszervi megbetegedések, rák. Csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyeknek az aktív dohányosok vannak kitéve. A cigaretta egészségkárosító hatása ráadásul a dohányosok közvetlen környezetének egészségére is hatással vannak. Ezért kampányol évek óta a Mindenkinek joga van a dohányfüst mentes élethez szlogennel az ENSZ Egészségügyi Világszervezete. A dohányzás elleni küzdelmet azonban nem csak a WHO tartja kiemelten fontosnak.

Magyarországon 19 percenként meghal 1 ember a dohányzás következtében és a gyerekek is egyre fiatalabb korban próbálják ki a cigarettázást. A felnőtt lakosság nagy része tisztában van a veszélyekkel és sokan próbálnak is megszabadulni ettől a káros szenvedélytől.

A nem dohányzók érdekeit egyébként a jövő évtől már a magyar törvények is védeni fogják. 2012 januárjától ugyanis minden zárt terű helyen, például a munkahelyeken, éttermekben és kocsmákban tilos lesz a dohányzás. Ezen a szabályozáson pedig a helyi önkormányzatok is szigoríthatnak. A szakemberek szerint az intézkedés hatására az európai példához hasonlóan érezhetően javulni fog a magyar emberek egészsége is.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2011-05-31 )

Tovább az archívumra