Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Látványosan megszépül Heves megye három legfontosabb várából kettő, a siroki és a kisnánai

Látványosan megszépül Heves megye három legfontosabb várából kettő, a siroki és a kisnánai

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Európai Uniós támogatással összesen mintegy 700 millió forintból megvalósuló várrekonstrukciós projektek a végükhöz közelednek. A kisnánai vár már készen van, a siroki vár felújításának első üteme pedig az év végén fejeződik be. Most a sajtó és a turisztikai szakemberek számára mutatták be az eddigi eredményeket.

1992-ben a nemzeti örökség részévé, pár év múlva pedig életveszélyessé nyilvánították a siroki várat. Ettől fogva nem lehetett más célja a község vezetésének, mint hogy minden erejével azon legyen, hogy megmentse legnagyobb értékét.

Bátori Gábor, a várfelújítási projekt vezetője azt mutatja az újságíróknak, hogyan haladnak a munkálatok az alsó várban. Ezt – az országban egyedülálló módon – nem a magyar, hanem a török végvári élet bemutatására fogják kialakítani, mivel a vár fénykorában török helyőrség állomásozott itt.

A felső vár kazamata rendszerének megtekintéséhez még el kell jönniük az érdeklődőknek, a feltárási és építési munkálatokat viszont már webkamerán keresztül is követhetik majd. Ez is egy egyedülállő érdekessége a siroki várnak.

Ez pedig már a kisnánai vár, amit 340 millió forintból újítottak fel. Ebben az egyébként ritka módon önkormányzati tulajdonban lévő várban kicsinosították az öregtornyot, s a templomtól a pincéig húzódó pincét alkalmassá tették a mátrai borok bemutatására. Koncsos Sándor polgármester a részletekbe is beavatta az újságírókat.

A kisnánai várat jelenleg évente 10-15 ezer fő keresi fel. Ezt a számot kellene 5 éven belül legalább megháromszorozni, mivel az uniós támogatás feltétele, hogy 2016-ra évi 50 ezer látogatót fogadjon a vár.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-06-22 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés