Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Félmilliárd forint egy évre vetítve Gyöngyös hitel és kamattörlesztése

Félmilliárd forint egy évre vetítve Gyöngyös hitel és kamattörlesztése

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A működési hiány idén 300 millió forint. Csütörtökön tárgyal a képviselőtestület a város anyagi helyzetét javító gazdasági intézkedésekről. A súlyos helyzeten csak az intézmények együttműködésével és anyagi áldozatvállalásával lehet úrrá lenni, hangsúlyozza a városvezetés.

A pénzügyi teljesítőképesség határára értünk, ezért elkerülhetetlenné váltak bizonyos intézkedések, amelyeket nevezhetünk ugyan megszorításnak, de azt mindenkinek látnia kell, hogy minderre szükség van a csőd elkerülése érdekében – hangsúlyozta Faragó László polgármester. Ezek az intézkedések érintik a városi intézményeket és a hivatalt, de nincs szó iskolabezárásokról –számos téves információ jelent meg ugyanis az utóbbi időben a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban – tette hozzá a városvezető. Az intézmények vezetőitől azt kérték, hogy időarányosan dolgozzanak ki egy 20%-os megtakarítást az önkormányzati támogatásra – tehát nem a teljes intézményi költségvetésre -vonatkozóan. Az intézkedési tervek megérkeztek, azokat a napokban tekintik át. Réthy Béla alpolgármester hangsúlyozta, jelenleg változatlan intézményi struktúra mellett jóval kisebb a gyereklétszám az iskolákban – ez ebben a formában nem finanszírozható tovább. Az eddig intézkedési tervek osztály-és csoportösszevonással, nyugdíjbavonulás miatti létszámcsökkentéssel számolnak, de áttekintik azokat a nem pedagógusi álláshelyeket is, amelyek akár intézményi együttműködés keretében is betölthetők. Ennek koordinálásában a hivatal szakemberei is segítenek majd. A tervezett megtakarítás az iskolák esetében az idei évre vonatkozóan 50 millió forint lehet.

A hivatallal kapcsolatban elhangzott: régi probléma a felduzzasztott dolgozói létszám. A takarékossági intézkedések kapcsán jelenleg 15 fős létszámcsökkentést terveznek.

A Mátra Múzeum működtetéséről folyamatosan tárgyal a megye és a város vezetése. Mostanra körvonalazódik a megoldás: a város 2/3 arányban hozzájárul a költségekhez. Ebbe a támogatásba azonban már beleszámítható a megyének a város felé fennálló tartozása is. A megállapodás a tervek szerint 2012-től lép életbe. A sportiskola kapcsán azt hangsúlyozták, a gyerekeket és a szülőket az intézményi keretek megszűnésével nem érheti hátrány, hisz minden sportág, minden sportoló valamely városi egyesületben folytathatja majd a munkát – sőt ezek az egyesületek pályázhatnak állami forrásokra is –amit az önkormányzat is kiegészít majd erejéhez mérten.

Pálinkás Ildikó


Az Aktuális napi hírei (2011-06-28 )

Tovább az archívumra